Are loc proba interviului pentru funcția de Procuror General. UPDATE: Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general

  • 30 Mai 15:35
Are loc proba interviului pentru funcția de Procuror General. UPDATE: Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general

Astăzi, 31 mai,cei trei candidați la funcția de procuror general al Republicii Moldova susțin proba interviului în fața membrilor Consiuliului Superior al Procurorilor. Este vorba de Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei.

 
UPDATE: Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, în urma probei interviului, susținută astăzi în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatura lui Ion Munteanu va fi propusa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu
 
UPDATE: Ion Munteanu a obținut cel mai mare număr de puncte la proba interviu pentru funcția de procuror general - 9,21.. Octavian Iachimovschi a obținut nota 8,80, iar Alexandru Cernei a obținut nota 7,92.
 
UPDATE: Cel de-al treilea aspirant la funcția de procuror general, Ion Munteanu, actual procuror general interimar, a declarat că principalele sale obiective țin de alinierea sistemului procuraturii la standardele UE, combaterea criminalității, precum și cooperarea eficientă cu partenerii internaționali din domeniul justiției și de forță.

„Îmi propun continuarea și accelerarea realizării reformelor stabilite în Planul Național de acțiuni RM-UE, pentru implementarea eficientă și în termen a angajamentelor asumate pe domeniul justiției în care a fost desemnată Procuratura. Implementarea mecanismului de evaluare externă a activității Procuraturii... Cooperarea cu reprezentanții instituțiilor UE în Rep. Moldova și ONG-urile de profil – vizează un alt obiectiv”, a continuat Ion Munteanu.

UPDATE: Primul aspirant la fotoliul de procuror general care s-a prezentat în fața membrilor CSP a fost Alexandru Cernei, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție din 2014. Acesta a declarat că pe parcursul activității sale a dat dovadă de fermitate și imparțialitate, iar în privința sa nu a fost niciodată inițiată vreo procedură disciplinară

„Consider că următorul procuror general trebuie să aibă o abordare curajoasă și determinată în buna organizare a funcționalității Procuraturii. Faptul că până în prezent am ocupat doar funcții de execuție nu mă împiedică să afirm că am suficiente calități pentru a fi un lider al Procuratorii, și nu doar un manager superior. Sunt o persoană responsabilă și cu spirit de inițiativă. De aceea, îmi propun să depun toată diligența pentru dezvoltarea Procuraturii”, a spus Alexandru Cernei.

La rândul său, candidatul Octavian Iachimovschi, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție din 2011, a declarat că pe parcursul activității a investigat unele dintre cele mai de rezonanță cauze, precizând că a obținut succese în acest sens.

„Consider că voi face față provocărilor și autorității funcției de procuror general. Voi reuși să plasez Procuratura Rep. Moldova într-un climat care să inspire încredere societății, organizațiilor internaționale, partenerilor externi. Viziunile mele asupra modului în care trebuie să lucreze Procuratura se bazează pe câțiva piloni – independența Procuraturii, cooperarea cu alte instituții și entități și comunicarea”, a declarat Octavian Iachimovschi,

Cu puțin timp înainte de desfășurarea probei de interviu, Consiliul Superior al Procurorilor a fost sesizat în privința procurorului Octavian Iachimovschi, că acesta ar fi falsificat probe într-un dosar penal. El a spus în replică că procedurile disciplinare au fost încetate în acest caz în lipsa faptelor.

Conform Regulamentului, candidatul care va acumula cel mai mare punctaj oferit de către membrii CSP, va fi propus președintelui R. Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. Candidatura propusă urmează să fie evaluată și de Comisia vetting.

Amintim că la sfârșitul lunii februarie, CSP a anulat un concurs pentru funcția de procuror general din cauza unei discrepanțe depistate în punctajul acordat unui candidat.

 
 
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău