Arcadie Barbăroșie: Cea mai bună soluție ar fi o coaliție din partide pro-europene și PCRM

  • 18 Noiembrie 2014 15:41
Arcadie Barbăroșie: Cea mai bună soluție ar fi o coaliție din partide pro-europene și PCRM

Barometrul constată că partidele pro-europene ar acumula majoritatea voturilor, însă potrivit unei metodologii prezentate de experți, rezultatele alegerilor ar putea fi cu totul altele.

În viitorul Parlament va fi necesară o coaliție largă a partidelor pro-europene cu Partidul Comuniștilor pentru a asigura stabilitatea în Republica Moldova în următorii ani, susțin experții de la IPP care au prezentat astăzi Barometrul de Opinie Publică, realizat în plină campanie electorală. Barometrul constată că partidele pro-europene ar acumula majoritatea voturilor, însă potrivit unei metodologii prezentate de experți, rezultatele alegerilor ar putea fi cu totul altele.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, partidele pro-europene ar obține o nouă majoritate parlamenatară, în defavoarea celor care se pronunță pentru aderarea la Uniunea Vamală sau pentru modificarea Acordului de Asociere cu UE.

Astfel, PLDM, PD și PL ar acumula împreună 33%, iar PCRM, Partidul Patria și PSRM – 29%, din numărul total de respondenți. Pe de altă parte, în cazul în care ar avea de ales, 43% din intervievați ar opta pentru  aderarea la Uniunea Vamală și 39% pentru Uniunea Europeană.

Totodată, experții au elaborat o metodologie în care au inclus mai mulți factori, cum ar fi opțiunile indecișilor, tendințele generale, rata participării la vot din care reiese că partidele pro-europene vor acumula mai puține voturi decât cele favorabile apropierii de Rusia. Potrivit sociologului Ion Jigău, partidele de stânga nu vor reuși însă să asigure stabilitatea în Republica Moldova.

”În principiu este posibilă varianta de stânga de coaliție, dar atunci ei nu vor asigura stabilitatea pe viitor. Oricum vom avea atunci alegeri anticipate”, potrivit lui Ion Jigău.

În aceatsă situație, directorul IPP Arcadie Barbăroșie consideră că cea mai bună soluție după alegeri ar fi o coaliție din partide pro-europene și PCRM. ”Ar trebui să ne gândim eventual la o coaliție largă, spre exemplu cu participarea PCRM. O coaliție care ar asigura stabilitatea politică pentru următorii 6 ani. Pentru că dacă peste 2 ani dacă nu avem președinte o să avem iarăși alegeri anticipate. Deci avem nevoie de ceva care ar dura 4-6 ani mai mult sau mai puțin stabil”, a declarat Arcadie barbăroșie.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 octombrie-13 noiembrie pe un eșantion de 1.109 persoane și are o marjă de eroare de 3%, potrivi autorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău