Arabia Saudită: Rusia nu a decis încă extinderea acordului cu OPEC

  • 10 Iunie 2019 12:50
Arabia Saudită: Rusia nu a decis încă extinderea acordului cu OPEC

Rusia a rămas singurul exportator de țiței care încă nu a luat o decizie privind necesitatea extinderii până la sfârșitul anului a acordului de reducerea producției încheiat între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alte state din afara cartelului, a declarat luni ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, pentru agenția rusă de presă TASS, transmite Reuters.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, ar putea avea ultima șansă de a discuta problema la reuniunea de luna aceasta a G20 din Japonia, înainte de ședința OPEC și a aliaților săi, a afirmat Falih, care se află luni la Moscova pentru convorbiri cu oficialii ruși.

În 15 iunie este programată Reuniunea miniștrilor Energiei ai statelor membre G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente).

Șeful gigantului Rosneft, Igor Sechin, s-a declarat împotriva prelungirii acordului, care ar reprezenta o amenințare pentru Moscova, deoarece ar putea permite SUA să preia din cota de piață a Rusiei.

De la 1 ianuarie, pentru a sprijini creșterea prețurilor, OPEC și alți producători de țiței (alianța OPEC+) au decis să reducă producția cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. La reuniunea de la Viena, din 25-26 iunie, ar urma să se decidă dacă pactul va fi extins.

Dar întâlnirea ar putea fi amânată până în 3-4 iulie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

"Discutăm o creștere a producției, dacă prețul barilului de țiței urcă spre 80 de dolari. Totul depinde de nivelul la care se vor situa prețurile în mai și iunie", a declarat o altă sursă din OPEC.

La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut luni cu 0,30 dolari, la 63,59 dolari.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău