Arabia Saudită respinge din nou cererea țărilor occidentale de a crește producția de petrol

  • 22 Martie 2022 18:40
Arabia Saudită respinge din nou cererea țărilor occidentale de a crește producția de petrol

Guvernul saudit a insistat marți asupra angajamentului său față de acordul OPEC+ pentru o creștere graduală, dar limitată, a producției de petrol, manifestându-și din nou opoziția față de o sporire mai rapidă a producției care să frâneze creșterea continuă a prețului barilului de petrol după invazia Rusiei în Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

''Consiliul de Miniștri (saudit) a subliniat importanța rolului esențial al acordului OPEC+ pentru echilibrul și stabilitate piețelor petroliere'', a transmis guvernul saudit, după o ședință prezidată de regele Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, și-a reafirmat astfel opoziția în fața presiunilor internaționale, în special ale SUA, Marii Britanii și Uniunii Europene, pentru a spori producția în vederea temperării creșterii prețului petrolului, cotația petrolului Brent fiind marți de 114,5 dolari barilul, conform Bloomberg.

Premierul britanic Boris Johnson a efectuat săptămâna trecută o vizită la Riad, fără a reuși să convingă Arabia Saudită să-și sporească producția de petrol sau să acționeze pentru o creștere mai substanțială a acesteia în cadrul OPEC+.

Această organizație, formată din țările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți zece producători, inclusiv Rusia, au încheiat în iulie 2021 un acord ce prevede creșterea treptată a producției de petrol cu 400.000 de barili pe lună.

Statele Unite au impus un embargou asupra petrolului rusesc după invadarea Ucrainei, dar statele UE sunt reticente să ia o măsură similară, dată fiind dependența lor de resursele energetice importate din Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău