Arabia Saudită: Prințul moștenitor Mohammed bin Salmam a devenit prim-ministru

  • 28 Septembrie 09:31
Arabia Saudită: Prințul moștenitor Mohammed bin Salmam a devenit prim-ministru

Influentul prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a primit marți noi prerogative devenind prim-ministrul regatului petrolier, post deținut în mod tradițional de către rege, informează AFP.

Mohammed bin Salman, care este conducătorul de facto al regatului, a fost numit prim-ministru, se arată într-un decret al regelui Salman, tatăl său, publicat de agenția oficială de știri Spa.
"Alteța Sa regală prințul Mohammed bin Salman va fi prim-ministru ca o excepție de la prevederile articolului (56) din legea fundamentală privind guvernanța și de la prevederile relevante cuprinse în legea consiliului de miniștri".

Mohammed bin Salman a fost anterior viceprim-ministru sub tatăl său, regele Salman, precum și ministru al apărării. El este înlocuit ca ministru al apărării de fratele său mai mic, Khaled bin Salman, anterior adjunct al ministrului apărării, transmite Agerpres.

Prințul Mohammed, care a împlinit 37 de ani la sfârșitul lunii august, se află în prima linie pentru a-i urma tatălui său în fruntea celei mai mari economii a lumii arabe. Cunoscut ca MBS, el ar urma să devină de departe cel mai tânăr membru al dinastiei saudite care va urma la tron după moartea tatălui său, îmbătrânit și slăbit. De la numirea sa ca prinț moștenitor în 2017, MBS este cel care conduce de fapt regatul. În ultimii ani au circulat din ce în ce mai des zvonuri îngrijorătoare despre starea de sănătate a regelui în vârstă de 86 de ani, care a fost internat de două ori în acest an, cel mai recent în mai.

Bin Salman a trezit din letargie Arabia Saudită prin reforme ample, reprimând în același timp în mod brutal opoziția. Rămâne însă un interlocutor esențial la nivel internațional.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în luna februarie, regatul saudit - și în special MBS - a încercat să iasă din izolarea diplomatică impusă de majoritatea țărilor occidentale în urma asasinarii în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul țării sale din Istanbul. După creșterea prețurilor la energie determinate de invazia rusă, președintele american Joe Biden, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson și alți lideri occidentali au vizitat însă regatul, unul din primii exportatori de petrol din lume, pentru a încerca să convingă Riadul să producă mai mult țiței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
1
Mon
-1
Tue
-0
Wed
1
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău