Arabia Saudită l-a lipsit de cetățenie pe fiul lui Osama bin Laden, Hamza

  • 01 Martie 2019 18:35
Arabia Saudită l-a lipsit de cetățenie pe fiul lui Osama bin Laden, Hamza

Arabia Saudită i-a retras cetățenia lui Hamza bin Laden, fiul fostului lider al Al-Qaida ucis de un comando american, Osama bin Laden, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de gazeta oficială Umm al-Qura, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat joi că oferă o recompensă de până la 1 milion de dolari pentru informații care duc la "identificarea ori aflarea locației în orice țară" a lui Hamza, numindu-l un lider cheie al Al-Qaida.

Hamza, despre care se crede că ar avea circa 30 de ani, s-a aflat alături de tatăl său înainte de atacurile de la 11 septembrie și a petrecut o perioadă de timp alături el în Pakistan, după ce invazia condusă de SUA a Afganistanului i-a făcut pe mulți dintre liderii Al-Qaida să fugă în acest stat, potrivit Brookings Institution.

Prezentat de noul șef al organizației Ayman al-Zawahiri într-un mesaj audio din 2015, Hamza reprezintă o voce mai tânără pentru gruparea ai cărei lideri îmbătrâniți fac eforturi de a-i inspira pe militanții din toată lumea seduși de gruparea Stat Islamic, susțin analiștii.

El a lansat un apel la acte de eroism în capitalele occidentale și a amenințat că se va răzbuna împotriva SUA pentru uciderea tatălui său, a precizat Departamentul de Stat în 2017, când l-a desemnat drept un terorist de nivel mondial.

De asemenea, el a amenințat să-i lovească pe americanii aflați peste hotare și le-a cerut triburilor saudite să se unească cu gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabică din Yemen pentru a lupta împotriva Arabiei Saudite.

Osama bin Laden a fost ucis de forțele speciale americane care au efectuat un raid în complexul din Pakistan în care se afla în 2011. Se crede că Hamza era în arest la domiciliu în Iran la momentul respectiv, iar documentele recuperate din complex au arătat că membrii grupării au făcut eforturi pentru a-l reuni cu tatăl său.

Decizia saudită de a-l lipsi pe Hamza de cetățenie a fost luată prin decret regal în noiembrie, potrivit unui comunicat dat publicității în ziarul oficial Um al-Qura.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău