Arabia Saudită: Guvernul vrea să reducă dependența de petrol

  • 26 Aprilie 2016 13:46
Arabia Saudită: Guvernul vrea să reducă dependența de petrol

Guvernul Arabiei Saudite a aprobat un pachet de reforme economice pentru a evita dependența de profiturile realizate în industria petrolieră.

Aproximativ 70% din veniturile țării au provenit anul trecut din petrol, însă bugetul a fost afectat de scăderea cotațiilor internaționale.

O parte din plan vizează vânzarea de acțiuni de la compania de stat Aramco în scopul creării unui fond suveran de investiții. Anunțând reformele, prințul Mohammed bin Salman a descris țara sa ca fiind dependentă de petrol.

Printre reformele anunțate, prințul a menționat vânzarea unei cote de până la 5% din acțiunile la Aramco, companie evaluată la peste 2,5 trilioane de dolari americani. O parte din încasări vor fi direcționate către un fond suveran de investiții în valoare de 2 trilioane de dolari americani.

O altă măsură anunțată este introducerea unui nou sistem de vize care ar permite expatriaților arabi și musulmani să lucreze pe termen lung în Arabia Saudită.

O altă măsură este diversificarea economiei, inclusiv alocarea de investiții în mineritul de minerale și mărirea producției militare.

O ultimă reformă luată în calcul privește luarea în calcul a femeilor pentru creșterea forței de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău