Aproximativ jumătate din cantitatea de circa 120 mii de tone de mere, care în luna martie era blocată din cauza războiului din Ucraina a fost deja exportată în UE și în țări din Orientul Mijlociu

  • 04 Mai 2022 13:11
Aproximativ jumătate din cantitatea de circa 120 mii de tone de mere, care în luna martie era blocată din cauza războiului din Ucraina a fost deja exportată în UE și în țări din Orientul Mijlociu

Aproximativ jumătate din cantitatea de circa 120 mii de tone de mere, care în luna martie era blocată din cauza războiului din Ucraina în depozitele producătorilor moldoveni, a fost deja exportată în Uniunea Europeană și în țări din Orientul Mijlociu. Dificultățile de acces pe piața rusă îi descurajează pe unii producătorii de mere, iar pe alții îi fac să se reorienteze pe alte piețe și să planteze livezi cu mere pentru piața europeană, transmite Radio Chișinău.

Ministerul Agriculturii a anunțat că, în ultima perioadă, s-a intensificat exportul de mere pe piețele din UE, CSI și Orientul Mijlociu. În România au fost exportate în jur de 5.000 de tone de moldovenești, această piață fiind una promițătoare, ne-a spus secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.

„S-a format o platformă destul de bună cu rețele de comerț din România unde a fost exportată o cantitate destul de bună – peste 5.000 de tone. Au fost activate exporturile spre țările din Orientul Mijlociu, în Europa. Dar cel mai mult a fost exportat în România, dacă ne referim la partea vestică. Noi sperăm pe viitor să exportăm mai mult în România – nu doar 5.000 de tone, dar ne orientăm la circa 20.000 de tone, deoarece este posibil. În partea de est, de asemenea, au fost exportate în jur de 20.000 de tone”.

În Emiratele Arabe Unite au fost exportate peste 5.000 de tone de mere. Se poartă negocieri și în privința intrării pe piețele din Egipt, India și China. Totuși, merele moldovenești continuă să fie solicitate pe piața rusă. În martie-aprilie, pe piața rusă au ajuns peste 26.000 de tone de mere, adică mai bine de 66% din cantitatea de mere exportată în ultima perioadă. Accesul îngreunat pe piața rusă, însă, îi descurajează pe unii producători. Valeriu Benderschi, producător care deține 130 de hectare de livadă în nordul țării, spune că va renunța treptat la afacere.

„Sunt dispus ca să permit livezii să rodească încă 4-5 ani, să nu mai fac investiții, să dau producția la suc, după care să o defrișez. (..) Am făcut o matematică. Prețul de 3-4 lei care se vinde e mult mai puțin decât sinecostul. Decât să lucrez degeaba, mai bine stau degeaba.”

În ciuda situației disperate din pomicultură, o altă parte dintre producătorii de mere sunt deciși să se reorienteze de la piața tradițională rusă la cea europeană. Este și cazul lui Vitalie Scutaru din Edineț care deține cu tatăl și frații săi o livadă de circa 100 de hectare, o linie de sortare și un frigider cu capacitatea de circa 2000 de tone.

„Până în acest an, noi am avut și livadă tradițională, cu soiuri tradiționale pentru ruși. Anul acesta noi am defrișat toată livada ceea deja și practic e înaintă. Ne-am mai rămas vreo 20 de hectare de plantat. Din 100 de hectare, 80 sunt gata plantate cu soiuri noi orientate mi mult spre piața europeană.”

În prezent, în depozitele producătorilor moldoveni mai rămân circa 45.000 de tone de mere, cantitate ce va fi exportată sau dată la procesare. Studiile arată că exporturile merelor moldovenești sunt orientate în proporție de circa 98% către piața rusească. Rep. Moldova exporta anual în Rusia până la 200.000 de tone de mere, potrivit autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău