Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea pașaportului sanitar

  • 05 Septembrie 2021 15:25
Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea pașaportului sanitar

Aproximativ 75% dintre italieni se declară în favoarea utilizării pașaportului sanitar și a unei extinderi mai largi a acestuia pentru a combate pandemia de COVID-19, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul La Stampa, informează AFP.

Până luna trecută, acest pașaport sanitar, denumit "green pass" în Italia, era obligatoriu doar pentru personalul medical.

Începând de la 1 septembrie, utilizarea lui obligatorie a fost extinsă la personalul din învățământ, precum și la pasagerii trenurilor pe distanțe lungi, ai navelor, avioanelor și autobuzelor.

În ceea ce privește introducerea pașaportului sanitar pentru personalul din învățământ, 76,1% dintre italienii chestionați s-au declarat în favoarea acestei măsuri, iar 21,4% împotriva ei. Totodată, 75,4% aprobă utilizarea sa în mijloacele de transport menționate, în timp ce 21,9% se opun.

Sondajul a fost realizat de institutul Euromedia Research în data de 2 septembrie pe un eșantion de 1.000 de persoane.

Șeful guvernului italian, Mario Draghi, a anunțat săptămâna trecută că dorește să extindă utilizarea pașaportului sanitar și în alte sectoare de activitate.

Sectoarele vizate ar putea fi întreaga administrație publică, toți angajații din transporturi, precum și cei din domenii care impun angajaților să dețină un certificat sanitar.

"Angajații din baruri și restaurante trebuie să fie obligați să se vaccineze, cu atât mai mult cu cât clienții lor sunt obligați deja să facă acest lucru dacă vor să ia masa în spații închise", a declarat Lino Stoppani, liderul unui sindicat din industria restaurantelor, citat de cotidianul La Stampa.

De la începutul lunii august, acest pașaport sanitar, care constă fie într-un certificat de vaccinare, fie într-o dovadă a vindecării după maladia COVID-19 sau a unui rezultat negativ la un test COVID-19, este obligatoriu în Italia pentru a lua masa în spațiile închise ale restaurantelor sau pentru a avea acces în muzee, cinematografe și săli de sport.

În prezent, peste 71% din populația italiană de peste 12 ani este vaccinată cu schemă completă.

Italia, prima țară din Europa afectată de pandemia de coronavirus, a raportat peste 129.000 de decese asociate maladiei COVID-19.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău