Aproximativ 601.000 tone cereale din Ucraina trec prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră

  • 09 Iunie 2022 16:14
Aproximativ 601.000 tone cereale din Ucraina trec prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră

Ucraina a trimis aproximativ 601.000 tone de cereale către portul românesc Constanța de la Marea Neagră, de la invadarea țării de către Rusia, în 24 februarie, și încă 120.294 tone sunt pe traseu, au anunțat autoritățile portuare, transmite Reuters.

Cerealele trimise cu barjele, cu trenul și camioanele către portul românesc reprezintă aproximativ 3% din cantitatea de 20 de milioane de tone pe care Ucraina trebuie să o mute înainte de noua recoltă, care va fi adunată la finalul lunii iulie, pentru a evita blocarea și a preveni o criză alimentară mondială, scrie Agerpres.

În condițiile în care porturile ucrainene sunt blocate de la începutul războiului, al patrulea mare exportator global de cereale a fost forțat să să exporte în România pe calea ferată pe la granița sa de vest sau prin micile sale porturi de la Dunăre.

ONU intenționează să înființeze un coridor maritim pentru ca Ucraina să-și livreze cerealele prin propriile sale porturi, cu ajutorul Turciei, dar există dificultăți majore în finalizarea acestui acord.

În Constanța, peste 262.000 tone de cereale ucrainene au fost deja încărcate la bordul a 15 nave, au precizat autoritățile portuare pentru Reuters, și încă peste 339.000 tone sunt în silozuri iar 120.294 tone ar urma să sosească, în special cu barjele din porturile ucrainene de la Dunăre, Reni și Izmail.

Anul trecut, prin portul Constanța a fost transportat un nivel record - 25,2 milioane de tone de cereale - din România și țările vecine fără ieșire la mare.

Luna trecută, Viorel Panait, președintele operatorului portuar Comvex, a estimat că operatorii din portul Constanța, grație unor noi investiții promise în infrastructură, ar putea gestiona o cantitate cu 20% mai mare față de volumele de anul trecut, adică un plus de aproximativ cinci milioane de tone. Viorel Panait a mai spus că sprijinul Guvernului sau al UE ar putea ajuta operatorii să investească în echipamente costisitoare de care este nevoie pentru a putea intermedia cerealele din Ucraina, precum macarale, echipamente de încărcare și descărcare a trenurilor și utilaje pentru materiile prime pe care portul Constanța nu le intermediază de obicei.

Comvex, care a gestionat până acum cea mai mare parte din cerealele ucrainene, operează cel mai rapid terminal de încărcare a cerealelor din Europa, capabil să proceseze până la 70.000 de tone de cereale pe zi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău