Aproximativ 60 de liber profesioniști care prestează servicii pentru diferite ceremonii private au fost AMENDAȚI

  • 09 Iunie 2017 16:40
0%
00:00:00
00:00:00

Serviciul Fiscal de Stat a efectuat o serie de controale și a dispus chiar amendarea unor întreprinzători care prestează servicii de fotografiere, filmare sau muzicale pentru diferite ceremonii private, precum nunțile sau cumătriile.

Peste 90 de mii de lei ar urma să vireze în bugetul statului aproximativ 60 de liber profesioniști în acest domeniu pentru faptul că nu și-au înregistrat legal afacerile. Cum poate fi adus în cadrul legal acest tip de activitate și ce spun întreprinzătorii din domeniu, a încercat să afle Natalia Zaharescu.

Prestarea serviciilor de divertisment pentru petrecerile private se face în prezent, în cea mai mare parte, doar în baza unor înțelegeri verbale sau, în cel mai bun caz, scrise, între cei care apelează la ele și întreprinzători. Foarte puțini dintre fotografii de nunți dețin patente de întreprinzători sau alte forme legale de organizare care să le permită această activitate, ne mărturisește unul dintre ei. El și-a înregistrat o întreprindere individuală, dar spune că de cele mai multe ori nu prestează servicii în baza acesteia, pentru că modalitatea de raportare a veniturilor este foarte anevoioasă.

„Eu sunt de acord cu asta, e foarte bine, se câștigă un ban – trebuie de plătit impozite. Noi vedem că în țările dezvoltate se achită impozite și multe schimbări se fac în baza impozitelor. Da, e normal, e corect. Însă forma asta, cum trebuie făcut, e atât de costisitoare. La noi toți se tem să se ducă cu darea de seamă la fisc, pentru că se încep problemele, că nu ai îndeplinit una, nu ai scris alta. La noi e mai ușor să nu faci ceva oficial, decât să faci oficial.”

Fotograful mai spune că pe piață există într-adevăr servicii prestate la tarife ce depășesc 1000 de euro pentru o ceremonie, dar și persoane care prestează ocazional astfel de servicii și nu obțin un venit foarte mare.

O soluție pe care o vede în acest caz economistul Veaceslav Ioniță este înregistrarea acestor liberi profesioniști în calitate de persoane fizice autorizate, o nouă formă de organizare introdusă anul acesta, care permite prestarea serviciilor cu achitarea a 2 la sută din încasări.

„Faptul că fiscul s-a apucat acum de capul lor, după mine, e un mic exces de zel, dar cu certitudine ei au vrut să marcheze că există o problemă mare care trebuie rezolvată. Nu aș merge pe ideea că ei trebuie să plătească impozit pe venit, că la ei acest nu este venit, sunt încasări. Venitul lor e cu mult mai mic decât ceea ce încasează ei. Dar aș merge pe o formulă de persoană fizică autorizată sau de patentă.  În cazul persoanei fizice autorizate ei pot să achite 2 procente din volumul încasărilor și în felul acesta am făcut pace dintre ei și stat.”

Șefa serviciului de presă a Serviciului Fiscal de Stat, Olga Baciu, a menționat pentru Radio Chișinău că asemenea controale se desfășoară cu regularitate și că scopul ar fi nu atât de a-i sancționa pe întreprinzători, cât pentru a-i informa despre modalitățile în care își pot legaliza activitatea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău