Aproximativ 350.000 de copii sunt prinși în vestul Mosulului, a anunțat Savați Copiii

  • 19 Februarie 2017 14:12
Aproximativ 350.000 de copii sunt prinși în vestul Mosulului, a anunțat Savați Copiii

Circa 350.000 de copii sunt prinși în vestul Mosulului, a avertizat duminică organizația Salvați Copiii, în timp ce forțele irakiene au lansat o ofensivă asupra jihadiștilor din oraș, relatează AFP.

“Forțele irakiene și aliații lor, inclusiv SUA și Marea Britanie, trebuie să facă tot ce este în puterea lor pentru a apăra copiii și familiile lor de rău și pentru a evita ca clădirile civile, precum școlile și spitalele, pe măsură ce avansează în oraș”, a declarat directorul pentru Irak al organizației, Maurizio Crivallero.

Între timp, forțele irakiene, susținute de SUA, au început duminică să avanseze spre aeroportul din Mosul, prima țintă a ofensivei de eliberare a vestului orașului aflat încă sub controlul organizației teroriste Statul Islamic, scrie News.ro.

Unități ale poliției federale irakiene conduc asaltul asupra districtelor Mosulului aflate la vest de fluviul Tigru. Obiectivul lor este să captureze aeroportul Mosul, aflat la sud de oraș.

Oamenii legii au capturat mai multe sate și o centrală electrică în primele ore ale ofensivei. Mai mulți militanți, inclusiv lunetiști, au fost uciși, au anunțat autoritățile.

orțele guvernamentale au recucerit luna trecută estul orașului, ultimul fief important al ISIS în Irak. Însă partea de vest, cu străzi înguste și șerpuite, s-a dovedit o provocare mai mare.

Potrivit BBC, reducerea la minimum a numărului de victime civile și evitarea recuceririi fiefului ISIS sunt considerate cheie pentru a recâștiga încrederea populației din toată țara.

Experții avertizează că vestul Mosulului, deși mai mic decât estul, este mai dens populat și include cartiere considerate pro-ISIS.

ONU și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu civilii rămași în localitate, al căror număr ar fi de până la 650.000.

Forțele irakiene au aruncat sâmbătă, din elicopter, fluturași prin care anunțau ofensiva iminentă.

La sfârșitul lunii ianuarie, ONU a afirmat că aproape jumătate dintre victimele de la Mosuul sunt civili. Cel puțin 1.096 au fost uciși, iar 694 au fost răniți în provincia Nineveh de la începutul lui octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău