Aproximativ 1.500 dintre limbile vorbite în lumea întreagă se confruntă cu un risc sporit de dispariție (studiu)

  • 01 Ianuarie 2022 17:45
Aproximativ 1.500 dintre limbile vorbite în lumea întreagă se confruntă cu un risc sporit de dispariție (studiu)

Aproximativ 7.000 de limbi sunt cunoscute în prezent în lumea întreagă, însă multe dintre ele ar putea să dispară în curând pentru totdeauna, potrivit unui studiu realizat în Australia, informează DPA.

Conform autorilor studiului, aproape jumătate din limbile vorbite pe Terra sunt amenințate cu dispariția, iar 1.500 dintre ele ar putea să dispară până la sfârșitul acestui secol.

"Fără o intervenție, numărul limbilor care dispar ar putea să se tripleze în următorii 40 de ani, într-un ritm de cel puțin o limbă dispărută în fiecare lună", au precizat autorii studiului. Ei recomandă alcătuirea unei programe școlare care să sprijine educația bilingvă și care încurajează atât învățarea limbilor indigene, cât și folosirea limbilor regionale dominante, transmite Agerpres.

Au fost analizate 51 de variabile independente, inclusiv politici de educație, indicatori socio-economici și caracteristici ale mediului înconjurător.

Noul studiu, coordonat de specialiști de la Universitatea Națională a Australiei (ANU), a fost publicat în revista online Nature Ecology and Evolution.

Cercetătorii australieni au descoperit, de asemenea, o serie de cauze neașteptate și surprinzătoare care sporesc riscul de dispariție a unor limbi, a precizat unul dintre autorii cercetării, Lindell Bromham. Printre aceste cauze se află rețelele bine dezvoltate de artere rutiere, a dezvăluit el.

"Cu cât există mai multe drumuri, care leagă țări de orașe și sate de orașe, cu atât este mai mare riscul ca limbile să ajungă să fie în pericol. Este ca și cum drumurile ar ajuta limbile dominante să vină ca un 'tăvălug' peste alte limbi mai mici", a explicat Lindell Bromham.

Contactul cu alte limbi locale, pe de altă parte, nu reprezintă o problemă: de fapt, limbile care intră în contact cu multe alte limbi indigene sunt mai puțin expuse în fața riscului de dispariție.

Noul studiu include și câteva sfaturi pentru conservarea limbilor indigene australiene amenințate cu dispariția.

"Australia deține recordul de nedorit de a prezenta una dintre cele mai mari rate din lume în privința dispariției limbilor vorbite", a declarat Felicity Meakins, coatoare a studiului. Ea spune că dintre cele 250 de limbi vorbite odinioară de populațiile indigene australiene, doar 40 mai sunt astăzi în circulație - iar copiii din acele comunități învață doar 12 dintre ele.

"Când o limbă este pierdută, sau când devine 'adormită' așa cum spunem noi, când ne referim la limbile care nu mai sunt vorbite, pierdem foarte mult din diversitatea culturii umane. Fiecare limbă este strălucită în felul ei", a declarat Lindell Bromham.

Multe dintre limbile despre care specialiștii spun că se așteaptă să dispară în acest secol sunt încă vorbite în prezent, a precizat expertul australian.

"Așadar, există încă o șansă să investim în sprijinirea comunităților pentru a revitaliza limbile indigene și să le păstrăm puternice pentru generațiile viitoare", a adăugat el, referindu-se la un program demarat de UNESCO și intitulat "Deceniul Limbilor Indigene", care se va desfășura în perioada 2022-2032.

Prin această inițiativă, Organizația Națiunilor Unite dorește să protejeze diversitatea lingvistică de pe Terra și să consolideze drepturile persoanelor care fac parte din rândul minorităților lingvistice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău