Aproximativ 1.200 de militari ucraineni au căzut victime ale minelor explozive, de la începutul războiului din Donbas

  • 19 Septembrie 2021 19:50
Aproximativ 1.200 de militari ucraineni au căzut victime ale minelor explozive, de la începutul războiului din Donbas

De la începutul războiului din Donbas, în 2014, Ministerul Apărării din Ucraina a semnalat 721 de explozii generate de mine. Acestea au generat 1.178 de victime din rândul militarilor ucraineni, dintre care 257 au fost uciși, iar 921 au fost răniți, potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru siguranța mediului și acțiunea minelor, din acest minister, transmite defenseromania.ro.

De asemenea, potrivit organizațiilor neguvernamentale de luptă împotriva minelor, care acționează în teritoriile controlate, 74 de civili au fost victime ale minelor antipersonal, în timpul conflictului, dintre care 43 au decedat, potrivit sursei citate

Ministerul Apărării din Ucraina consideră țara ca fiind una dintre cele mai înțesate cu mine și explozivi din lume. Conform datelor preliminare, 700 de mii de hectare au fost “plantate” cu mine în teritoriile controlate, iar alte 900 de mii de hectare în teritoriile ocupate Donbas și Crimeea.

Încă de la început, din 2014, în teritoriile din Donbas s-a început eliminarea minelor, pe baza unui plan anual, cu ajutorul unităților specializate ale structurilor de forțe ucrainene și a organizațiilor neguvernamentale de acțiune împotriva minelor.

Însă, în perioada 2014 - 14 septembrie 2021, specialiștii din teritoriile eliberate din Donbas au reușit să verifice și curețe doar 43 de mii de hectare, distrugând 530 de dispozitive explozive. Chiar și aceste cifre mici sunt relative, deoarece în unele zone verificate luptele au fost reluate și este necesară o nouă verificare.

Cea mai productivă perioadă de curățare a terenurilor de mine a avut loc în vara anului 2020, ca urmare a intrării în vigoare a unui nou acord de încetare a focului în Donbas. Timp de aproximativ trei luni numărul atacurilor a scăzut, facilitând activitatea de deminare, însă ulterior luptele au fost reluate, chiar la un nivel mai ridicat, iar intervențiile pentru distrugerea minelor au fost încetinite sau chiar stopate în anumite localități.

Potrivit oficialilor ucraineni, chiar și în timpul perioadelor convenite de încetare a focului cel puțin 60 de militari ucraineni au fost uciș, iar peste 150 au fost răniți, ca urmare a bombardamentelor militanților.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău