Aproximativ 1.000 de persoane așteaptă undă verde de la talibani pe aeroportul Mazar-i-Sharif pentru a pleca

  • 06 Septembrie 09:29
Aproximativ 1.000 de persoane așteaptă undă verde de la talibani pe aeroportul Mazar-i-Sharif pentru a pleca

Aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv zeci de americani și afgani care dețin vize pentru Statele Unite sau alte țări, au rămas blocate în Afganistan duminică pentru a cincea zi consecutiv și așteaptă undă verde de la talibani pentru a se îmbarca la bordul unor zboruri și a pleca din țară, a relatat New York Times, citat luni de Reuters, citat de AGERPRES.

Ziarul scrie că situația celor care speră să plece de pe aeroportul internațional din orașul Mazar-i-Sharif (nord) este similară cu cea a miilor de persoane aflate în imposibilitatea de a se urca la bordul unor avioane de la Kabul după ce talibanii au pus mâna pe putere în capitală înainte ca trupele americane să se retragă.

Congresmanul republican din Comisia de Politică Externă a Camerei Reprezentanților SUA, Mike McCaul, a declarat pentru "Fox News Sunday" că șase avioane erau blocate pe aeroportul Mazar-i-Sharif având la bord interpreți americani și afgani, incapabile să decoleze pentru că nu primiseră autorizație de la talibani.

El a spus că talibanii țin pasagerii „ostatici pentru cereri", dar mai multe surse au contestat declarația lui McCaul.

Potrivit lui McCaul, talibanii doresc „ceva în schimb" pentru a aproba zborurile și el consideră că ei caută să obțină "completa recunoaștere din partea Statelor Unite ale Americii".

O persoană la curent cu efortul de evacuare a declarat pentru Reuters că nu este corect ca pasagerii să fie caracterizați drept "ostatici".

New York Times a relatat că organizatorii zborurilor de evacuare din Qatar au spus că avioanele de la Mazar-i-Sharif au primit autorizația necesară și așteptau aprobarea finală a talibanilor.

„Talibanii nu țin ostatice avioanele", a declarat citat de ziar Eric Montalvo, un pușcaș marin american în rezervă, cu gradul de maior, implicat în organizarea zborurilor.

Anterior, un alt membru republican al Camerei Reprezentanților, Mike Waltz, a cerut Departamentului de Stat să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale pentru a evacua americanii și afganii în situație de risc. Într-o scrisoare către secretarul de stat Antony Blinken, Waltz afirmă că mai multe ONG-uri i-au spus că există curse charter "disponibile, finanțate și gata de zbor" pentru a scoate oamenii de acolo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,43
Ploaie ușoară
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău