Apropierea R. Moldova de UE va aduce trei lucruri importante pentru dezvoltarea domeniului agriculturii: o piață mai mare, tehnologii moderne și fonduri

  • 09 Iunie 2023 14:15
Apropierea R. Moldova de UE va aduce trei lucruri importante pentru dezvoltarea domeniului agriculturii: o piață mai mare, tehnologii  moderne și fonduri

Apropierea Rep. Moldova de UE va aduce trei lucruri importante pentru dezvoltarea domeniului agriculturii: o piață mai mare, tehnologii moderne și fonduri. Deschiderea pieței europene pentru producătorii moldoveni, în timp ce Rusia a pus embargouri politice mărfurilor moldovenești, aduce noi oportunități de dezvoltare a domeniului agricol. Subiectul agriculturii în contextul parcursului european al R. Moldova, a fost discutat astăzi, în cadrul unei dezbateri publice de la IPN, transmite Radio Chișinău.

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri Gheorghe Gaberi, a apreciat că în domeniul agriculturii, cu ajutorul UE, în Rep. Moldova au fost implementate tehnologii moderne și au fost înregistrate rezultate foarte bune:

 La exportul de miez de nucă de exemplu noi suntem la primele 3-4 țări din lume, la exportul de vișine în primele 10, la exportul de prune, la exportul de strugure în primele 15 țări din lume. Chiar dacă avem o țară cu dimensiuni atât de mici, rezultatele vorbesc despre nivelul de tehnologie. Dacă mai mulți ani în urmă piața centrală pentru strugurii de masă era în piața de Est, anul trecut piața de bază a fost UE. Doar România a asimilat peste 25 de mii de tone de struguri de masă, dar exportăm în 30 de țări și practic aproape în toate țările UE europene. Apropierea de UE ne va aduce trei lucruri importante, prima este piața, tehnologiile, dar și fondurile pe care le așteptăm”, a spus Gaberi.

La rândul său, director Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a menționat că depinde de Rep. Moldova dacă vor ajunge fondurile europene, trebuie îndeplinite toate reformele:

 „Acele fonduri care sunt promise sunt lucruri reale și depinde de noi cât de mult și de chibzuit vom implementa acele reforme care până în prezent încă nu s-au îndeplinit. Totodată, problema din prezent cu logistica și accesul pe diferite piețe a transportului, fie de mărfuri, fie de energie electrică, o să joace în continuare un rol foarte important. Iar deschiderea pe care  o manifestă în primul rând UE față de Rep. Moldova o să impulsioneze toate aceste lucruri să fie mai bune”, a declarat Iurie Fală.

Secretarul de stat Iurie Scripnic a spus că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează  de armonizarea legislației interne cu cea europeană și la atragerea donatorilor externi. Totodată el arătat că mai multe ramuri fac față cerințelor pieței internaționale:

 „Nivelul la care a ajuns cultivarea viței-de-vie, valorificarea strugurilor, procesarea și îmbutelierea, exportarea – la toate acestea noi am ajuns la un nivel și ne mândrim că Rep. Moldova este printre primele din lume care are o cantitate, calitate și o marcă a vinurilor. Pe locul doi aș menționa domeniul horticol și nu în ultimul rând și din domeniul sectorului zootehnic, aș spune că apicultura a făcut față cerințelor care sunt cerute pe piețele internaționale și sa trecut la un alt nivel de producere a mierii, de procesare, ambalare și export. Trebuie să ne axăm nu doar pe producerea de materii prime, dar să dezvoltăm lanul valoric în continuare și aici vorbesc de procesare”, a spus Iurie Scripnic.

Republica Moldova beneficiază de un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană din 2014, care a permis eliminarea tarifelor la exportul către UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău