Aprobat de Guvern: Reguli noi pentru construirea caselor în mediul rural

  • 21 August 16:13
Aprobat de Guvern: Reguli noi pentru construirea caselor în mediul rural

Cetățenii din mediul rural vor putea construi case de locuit cu un etaj, de până la 150 de metri pătrați, și anexe gospodărești, respectând reguli clare de amplasare, proiectare, execuție și recepție. Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul care stabilește pașii necesari pentru construirea și recepția acestor tipuri case, transmite MOLDPRES.

Măsurile vor reduce timpul și costurile necesare construirii unei locuințe și vor oferi mai multă siguranță pentru familii.

„Hotărârea vine să ajute cetățenii noștri care vor să construiască la sat o casă sau anexe gospodărești cu o suprafață mai mică de 150 de metri pătrați. Până nu demult, aceste proceduri erau extrem de birocratice, iar prin acest regulament noi simplificăm mult condițiile de amplasare a construcțiilor, persoanele în drept să execute lucrările, persoanele responsabile, modul de construcție, de recepție și de post-utilizare. Astfel, odată cu aprobarea acestui regulament, cetățenii din sate vor putea să construiască mai ușor o casă sau structuri aferente locuinței”, a explicat la ședința Guvernului ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Astfel, va fi simplificat procesul, oferind ghidări concrete pentru amplasarea, proiectarea, execuția și recepția caselor individuale cu un etaj și anexelor gospodărești aferente. De asemenea, în Codul Urbanismului și Construcțiilor este deja prevăzut că aceste case pot fi construite fără a fi necesar certificatul de urbanism sau autorizația de construire.

Responsabilii susțin că noile reguli vor oferi mai multă certitudine și siguranță pentru investitori și familii și vor asigura o calitate mai bună a construcțiilor printr-o supraveghere adecvată și prin respectarea normelor tehnice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,52
Nori împrăștiați
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău