Aproape un miliard de fluturi au dispărut

  • 11 Februarie 2015 09:31
Aproape un miliard de fluturi au dispărut

Deși presa este mai înclinată să acorde atenție dispariției unor animale mari, precum elefanți sau lei, nici fluturii nu scapă acestei tendințe.

După cum au arătat statisticile realizate de US Fish and Wildlife Service, vreo 970 de exemplare de fluturi monarh au dispărut, începând din 1990, notează Rador.

Această situație este urmarea ierbicidelor pulverizate de fermieri pe plantele alior, care adăpostesc larvele de fluturi și le oferă hrană. Autoritatea americană propune acum un program de parteneriat cu două grupuri conservaționiste, pentru cultivarea ierburilor care pot salva fluturii monarh. Aceste insecte erau foarte răspândite în Satele Unite. În fiecare primăvară, fluturii monarh pornesc într-o călătorie care începe din Mexic și se încheie în Canada și de-a lungul căreia se face un schimb de șase generații. După aceea, lepidopterele care nu știu nimic despre itinerariul parcurs se întorc, odihnindu-se, reproducându-se și hrănindu-se cu buruienile distruse acum de ierbicide. În prezent în SUA mai rămân doar vreo 30 de milioane de fluturi monarh. Folosirea pesticidelor a dus totodată la scăderea drastică a numărului de viespi, cărăbuși și mai ales albine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău