Aproape o treime dintre deputații din actualul Parlament sunt pedagogi sau au studii în domeniu
-
05 Octombrie 2022 15:46
31 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a au studii pedagogice sau experiență didactică.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova și este profesor de istorie, iar, în perioada anilor 2012-2015, a fost viceministru al Educației. Alți șase deputați au studii în domeniul istoriei: Virgiliu Pâslariuc, Lilian Carp, Mihail Druță, Larisa Voloh, Bogdat Țîrdea și Victoria Cazacu.
Totodată, șase deputați sunt licențiați în filologie: Liliana Nicolaescu-Onofrei, Marcela Adam, Angela Munteanu-Pojoga, Evghenia Cojocari și Boris Popa. Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a studiat limbile engleză și franceză, iar Ivanna Koksal – limba găgăuză.
Și deputații Natalia Davidovici, Marina Morozova și Gheorghe Agheorghiesei au studii pedagogice. Parlamentara Liliana Grosu este profesoară de psihologie, iar Maria Gonța – matematiciană și învățătoare. Larisa Novac și Vasile Porțevschi au studii de master în științe ale educației, Veronica Roșca, cu studii în științe politice și drept, este lector la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar Valeriu Muduc este profesor de economie politică. Deputatul Ion Groza a fost profesor de teologie, Vitali Gavrouc are studii în pedagogie muzicală, iar Reghina Apostolova – în geografie.
De menționat că opt deputați dețin titlul științific de doctor: Virgiliu Pâslariuc și Eduard Smirnov – doctor în științe istorice, Vasile Șoimaru și Alla Darovannaia – doctor în științe economice, Adrian Belîi și Ana Oglinda – doctor în științe medicale, Adrian Lebedinschi – doctor în drept, Bogdat Țîrdea – doctor în științe politice.
Dintre funcționarii publici din cadrul Secretariatului Parlamentului, aproape jumătate au studii în domeniul pedagogic sau sunt cu experiență didactică. Secretarul general, Tamara Gheorghița, a studiat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și este doctor în științe administrative. În prezent, mai mulți funcționari publici desfășoară activitate didactică, printre care Ana-Maria Cîrja, Victoria Dobîndă, Victor Mocanu, Igor Fondos și Valeriu Kuciuk.
Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO în 1994, aceasta este marcată anual pe data de 5 octombrie.