Aproape o sută de mii de consumatori din Chișinău pot rămâne fără apă, consilier

  • 28 Ianuarie 2021 15:01
Aproape o sută de mii de consumatori din Chișinău pot rămâne fără apă, consilier

Aproape o sută de mii de consumatori din municipiul Chișinău riscă să fie deconectați de la serviciile de apă potabilă și canalizare. Aceasta, după ce zece întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ au cerut rezilierea contractului cu SA „Apă-Canal Chișinău”. Declarațiile au fost făcute de către consilierii municipali din Partidul Acțiune și Solidaritate, care au solicitat crearea unui grup de lucru, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, consilierul Vasile Grădinaru a declarat că, odată cu rezilierea contractului, „Apă-Canal Chișinău” nu va putea furniza apă în apartamentele aflate în administrarea celor zece întreprinderi municipale. ÎMGFL-urile au cerut rezilierea contractului, iar proprietarii celor 4 500 de apartamente gestionate de acestea nici nu au fost informați despre decizia luată. Conform contractului, după 30 de zile ACC nu va mai avea temei juridic ca să presteze servicii pentru respectivii consumatori.

Alesul local a menționat că, în condițiile în care niciunul dintre proprietarii de apartamente nu au încheiate contracte individuale de aprovizionarea cu apă, vor fi deconectați. Totodată, în cazul în care întreprinderea va continua să furnizeze apă în lipsa unui contract, lunar vor fi înregistrate pierderi de peste 2,5 milioane de lei. Iar ÎMGFL-urile, care se află în insolvabilitate și sunt administrate de lichidatori, vor continua să încaseze de la locuitori bani pentru furnizarea apei. „Banii colectați de la cetățeni în absența unui contract nu vor fi achitați către „Apă-Canal Chișinău”, dar vor rămâne pe conturile lichidatorilor. Mai mult de atât, cetățenii oricum vor fi nevoiți să achite mai târziu atât datoriile, cât și o penalitate de întârziere”, a notat consilierul.

Ina Coșeru, consilieră  PAS, susține că Primăria nu a întreprins nicio acțiune în vederea remedierii situației, deși a fost informată despre acesta încă în data de 15 ianuarie. „Nu „Apă-Canal Chișinău trebuie să se ocupe de rezolvarea acestei probleme sau de asigurarea bunei funcționării a unor întreprinderi municipale, chiar și aflate în insolvabilitate, dar primarul general. Pentru că este o situație destul de gravă, iar cetățenii riscă să rămână fără apă”, a mai spus consiliera.

Aleșii locali au solicitat crearea unui grup de lucru și convocarea adunării generale a „Apă-Canal Chișinău” pentru luarea unei decizii de criză în situația creată. De asemenea, se solicită convocarea unei ședințe a Consiliului municipal Chișinău nu mai târziu e 1-2 februarie, pentru aprobarea tuturor deciziilor necesare pentru implementarea planului de acțiuni de soluționare a problemei date.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău