Aproape jumătate din localitățile R.Moldova nu au acces la apă potabilă din sistemul public

  • 25 Mai 2020 17:06
Aproape jumătate din localitățile R.Moldova nu au acces la apă potabilă din sistemul public

Aproape jumătate din localitățile R. Moldova nu au acces la alimentarea cu apă potabilă din sistemul public. Localitățile cu cel mai mic nivel de conectare la sistemul public de alimentare cu apă sunt din nordul țării, transmite IPN.

Potrivit datelor Biroului Național de statistică, în anul 2019, acces la sistemul public de alimentare cu apă au avut 53 de municipii și orașe și 724 de localități rurale. Aceasta reprezintă 50,7% din localitățile țării.

În profil regional, localitățile din municipiul Chișinău (88,6%) și UTA Găgăuzia (78,1%) dețin cel mai mare nivel de conectare la sistemul public de alimentare cu apă, iar cel mai mic nivel îl are regiunea nord (35,5%).

Pe parcursul anului trecut, lungimea totală a apeductelor și rețelelor publice de distribuție a apei s-a extins cu 0,4 mii de kilometri, alcătuind 14,7 mii de kilometri. Comparativ cu anul 2016, lungimea totală a rețelelor publice de distribuție a apei s-a majorat cu 10,5%.

Localitățile rurale au cel mai redus acces și la serviciul public de canalizare. Cu serviciu public de canalizare au fost asigurate 7,6% din totalul localităților țării. Cea mai mare pondere a localităților cu acces la sistemul public de canalizare s-a înregistrat în municipiul Chișinău – 71,4%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău