Aproape jumătate din cele 10 direcții agricole raionale nu au prezentat actele de constatare a pagubelor în agricultură. Este cerută simplificarea cadrului normativ

  • 31 Iulie 13:45
Aproape jumătate din cele 10 direcții agricole raionale nu au prezentat actele de constatare a pagubelor în agricultură. Este cerută simplificarea cadrului normativ

Din 10 direcții agricole raionale, aproape jumătate nu au prezentat actele de constatare a pagubelor în agricultură, cauzate de calamitățile naturale, precum și rezultatele secerișului din acest an, în cadrul unei ședințe de lucru prezidate de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Șefii acestora acuză cadrul normativ birocratic și solicită Guvernului simplificarea acestuia, transmite Radio Chișinău.

Șefii direcțiilor agricole raionale prezenți la eveniment au menționat că 70-80% din culturile de cereale de grupa a doua, porumb și floarea soarelui și 50-60% de cereale de prima grupă, grâu și orz au fost compromise de lipsa de precipitații și temperaturile extrem de ridicate din această vară. De asemenea, ei au atenționat asupra prejudiciilor grave aduse de secetă și grindină livezilor de pomi fructiferi, dar au raportat o dezvoltare normală a culturilor târzii de sfeclă de zahăr, mazăre și rapiță.

Pentru a constată situația reală din domeniu și a ajuta fermierii să-și recupereze parțial pierderile, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a cerut responsabililor din domeniu din teritoriu să fie „fermi în discuțiile cu agricultorii”, pentru a-i ajuta să pregătească dosarele și a parcurge toate etapele legale în a-și salva afacerile.

„În spațiul public există diferite persoane care reduc din importanța acestor acte, și eu vreau ca dumneavoastră, ca reprezentanți ai statului, ca oameni cu o demnitate publică, în discuție cu agricultorii să anulați aceste declarații aventuriste ale unor cetățeni care reduc din importanța actelor după care agricultorii nu merg, nu și le fac, și au numai și numai de pierdut. Altă modalitate de a constata că au suferit pagube, că a fost din cauza grindinei, că a fost din cauza secetei, nu există. Altă modalitate decât a merge la camerele de comerț, de a prelua certificatul așa-numit de forță majoră, cum se numește el, și de a merge să discuți tu personal cu banca, cu creditorii, să-ți eșalonezi datoriile, nu există. Juridic, altă modalitate nu există”, a spus Vladimir Bolea.

Șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni, Viorel Scutaru, a acuzat Comisiile regionale Situații Excepționale că ar tergiversa examinarea dosarelor privind pierderile suferite de fermieri în urma calamităților naturale din acest an și a solicitat Guvernului simplificare procedurilor de acces la ajutoarele de la stat.

„La început, Comisia Situații Excepționale a fost de acord să pună ștampila și semnătura, acum spun că au găsit o nouă hotărâre de Guvern, că trebuie să fie de la Hidro-meteo certificat precum că Primăria X,Y, într-adevăr este declarată pentru perioada respectivă calamitate, secetă.... Pe unele acte au aplicat semnătura, pe altele spun că nu. Tot timpul avem probleme cu situații excepționale”, a precizat Viorel Scutaru.

Potrivit unor date neoficiale, făcute publice de către asociațiile de fermieri, plantațiile de porumb din sudul Republicii Moldova au fost compromise de seceta prelungită și arșița din această lună în proporție de 70-100%, iar cele de floarea-soarelui, în proporție de 80%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău