Aproape 90% din toată viața marină ar putea dispărea până în 2100

  • 30 August 2022 18:58
Aproape 90% din toată viața marină ar putea dispărea până în 2100

O echipă internațională de cercetători a descoperit că aproximativ 90% din toată viața marină de pe Pământ va fi expusă riscului de dispariție până în 2100 dacă gazele cu efect de seră nu sunt reduse, scrie descopera.ro.

În lucrarea publicată în revista Nature Climate Change, grupul prezintă studiul efectuat asupra mii de specii marine și a modului în care emisiile de gaze cu efect de seră le-ar putea afecta în viitor, indică Phys.

Emisiile de gaze cu efect de seră au un impact asupra climei lumii în două moduri. Ele ridică temperatura atmosferei (și prin extensie, suprafețele și corpurile de apă ale Pământului) prin menținerea căldurii, iar în cazul emisiilor de dioxid de carbon, fac apele mai acide, precum băuturile răcoritoare carbogazoase.

Consecințele gazelor cu efect de seră asupra vieții marine

Și pe măsură ce emisiile continuă să fie pompate în atmosferă, în ciuda avertismentelor îngrozitoare din partea oamenilor de știință din întreaga lume, se efectuează mai multe cercetări pentru a afla despre posibilul lor impact. În acest nou efort, cercetătorii au aruncat o privire amplă asupra impactului avut de gazele cu efect de seră asupra vieții oceanului.

Lucrarea a presupus estimarea impactului anumitor niveluri de emisii de gaze cu efect de seră asupra vieții marine în viitor. Ei au analizat în mod specific 25.000 de specii, inclusiv pești, bacterii, plante și protozoare care trăiesc în primii 100 de metri ai oceanelor lumii.

Ei au descoperit că în cel mai rău scenariu, în care emisiile duc la creșterea temperaturii globale a atmosferei cu 3 până la 5 grade Celsius, aproximativ 90% din toată viața marine va dispărea.

90% din toată viața marină ar putea dispărea până în 2100

De asemenea, ei au descoperit că, dacă emisiile sunt reduse în măsura prevăzută de Acordul de la Paris privind Clima, care ar menține creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius, atunci riscul de dispariție ar fi redus cu aproximativ 98%.

Cercetătorii au descoperit că prădătorii de top mai mari sunt mai expuși riscului decât prădătorii mai mici, la fel ca și speciile de pești din zonele în care sunt pescuiți intens de oameni. Cel mai mic risc, pe de altă parte, aparține speciilor mici, cu viață scurtă.

În mod remarcabil, Pământul nu a văzut o extincție la fel de mare ca aceste proiecții de la Marea Moarte din urmă cu 252 de milioane de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău