Aproape 60% dintre germani ar fi de acord să fie îngrijiți parțial de către un roboțel, la bătrânețe

  • 28 Decembrie 2018 12:38
Aproape 60% dintre germani ar fi de acord să fie îngrijiți parțial de către un roboțel, la bătrânețe

Germania ar avea nevoie, în prezent, de cel puțin 36.000 de infirmieri. O posibilă soluție ar fi folosirea roboților după modelul pus în practică deja cu mult succes în Japonia.

Conform unui recent sondaj, aproape 60% dintre germani ar fi de acord să fie îngrijiți parțial de către un roboțel, la bătrânețe. În locul unui formular de completat va fi o discuție cu robotul japonez Peper.

În discuția preliminară unei scanări RMN, Peper urmărește să afle cât de deschiși sunt pacienții la tehnologia modernă. În geriatrie, este folosit roboțelul-focă Paro, care reacționează la mângâieri și are rolul de a-i liniști pe pacienți.

De exemplu, pe cei care suferă de demență. Paro ușurează munca infirmierilor. "Contactul social este foarte important în meseria noastră. Fiindcă facem o muncă socială, acesta trebuie păstrat. Paro îi poate liniști pe pacienți ușurându-ne astfel munca" - afirmă infirmierul Benjamin Friedel. Dacă ar fi după Patrick Jhan, pe holurile spitalelor și căminelor de bătrâni ar fi văzuți mai mulți roboței, fiindcă aceștia nu reprezintă o amenințare, ci o șansă.

"Cel mai mare avantaj ar fi posibilitatea personalului din sectorul sanitar de a-și practica meseria cât mai mult timp prin ușurarea muncii acestuia. Al doilea aspect ar fi că poate această profesie ar atrage mai mulți tineri" - afirmă Patrick Jhan, de la Spitalul Universitar din Halle.

De felul în care am putea fi îngrijiți în viitor sunt preocupați și cercetătorii Centrului Aerospațial German. Edan este un cărucior cu rotile cu braț robotic controlat de la distanță, destinat pacienților cu probleme de mobilitate. Prin intermediul senzorilor aparatul ar putea fi comandat prin puține mișcări musculare.

Aproape 60% din germani spun că își pot imagina să fie îngrijiți de roboți.

"Nu vrem să-i înlocuim pe infirmieri, ci încercăm să-i sprijinim, să-i scutim de anumite sarcini. De exemplu, de serviciile de livrare pe care roboții le-ar putea prelua, oferindu-le astfel infirmierilor mai mult timp pentru pacienți" - spune Annette Hagengruber, de la Centrul Aerospațial Oberpfaffenhoten.

La Spitalul Universitar din Halle se testează deja îngrijirea cu roboței relativ simpli, dar care preiau din sarcinile unui personal insuficient și suprasolicitat. 

sursa: agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău