Aproape 50 de școli auto au actele permisive expirate

  • 20 Octombrie 2020 17:59
Aproape 50 de școli auto au actele permisive expirate

Peste șase mii de persoane nu pot fi admise la examenele externe din cauza expirării actelor permisive ale școlilor auto unde au fost instruite. Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, la începutul anului erau acreditate 181 de școli auto, dintre care, în luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile. Celelalte aveau actele expirate. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe convocate la Guvern, transmite IPN.

„Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a spus premierul Ion Chicu, citat într-un comunicat de presă.

La începutul anului, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a informat școlile auto despre necesitatea de inițiere a procedurilor pentru evaluarea externă și obținerea actului permisiv. Însă, din cele 47 de școli auto cărora le-a expirat actul permisiv, doar șase au depus cererea pentru evaluarea externă.

Având în vedere că școlile auto cu licența expirată continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi, premierul a solicitat instituțiilor responsabile să publice lista școlilor auto acreditate și celor care nu au licența valabilă. „Încurajăm persoanele, înainte de a aplica la vreo școală auto, să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție”, a menționat Ion Chicu.

MECC a propus ca școlile auto care au instruit cursanții în perioada expirării actului permisiv să fie obligate să evalueze repetat cursanții în cadrul instituției,  suportând cheltuielile din bugetul instituției și să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților. În cazul instituțiilor care nu dețin actul permisiv, dar au realizat instruiri, cursanții vor fi reevaluați într-o altă instituție care activează în condiții legale, cu suportarea cheltuielilor din bugetul școlii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău