Aproape 3500 de moldoveni s-au tratat medicamentos anul trecut, ca să renunțe la fumat
-
30 Mai 2018 11:13
Aproape 3500 de moldoveni, dependenți de tutun, s-au tratat medicamentos anul trecut.
În 2017, la Dispensarul Republican de Narcologie au primit tratament medicamentos 3491 de persoane dependente de tutun, iar alte 31716 au beneficiat de consilierea medicilor pentru renunțarea la fumat. Datele au fost făcute publice de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.
Potrivit datelor prezentate de conducerea ministrului, tot anul trecut, peste 156 mii de moldoveni au primit consiliere anti fumat din partea medicilor de familie.
Consumul de tutun este cea mai gravă problemă de sănătate publică în întreaga lume, producând anual mai multe victime decât SIDA, abuzul de alcool, droguri, accidentele de circulație și suicid și este una dintre primele cauze de deces care poate fi prevenită. Epidemia consumului de tutun cauzează mai mult de șapte milioane de decese anual, în întreaga lume.
Din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun, în Republica Moldova crește incidența bolilor non-transmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Totodată, în ultimii 10 ani, incidența cancerului în țară a crescut de 1,4 ori.
Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat, cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice la numărul 080012300. Toate apelurile sunt gratuite.