Aproape 350 de candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace, pe fondul războiului din Ucraina

  • 01 Martie 19:18
Aproape 350 de candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace, pe fondul războiului din Ucraina

Un număr aproape record de 343 de candidaturi au fost propuse la Premiul Nobel pentru Pace în acest an, în contextul în care războiul din Ucraina domină actualitatea internațională, a anunțat marți Institutul Nobel din Norvegia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Candidaturile, al căror număr este totuși mai mic decât recordul de 376 înregistrat în 2016, sunt împărțite între 251 de persoane și 92 de organizații, a precizat Institutul Nobel.

Numele lor vor rămâne secrete timp de cel puțin 50 de ani.

Data închiderii candidaturilor depuse de mii de persoane care au acest drept - de la parlamentari și miniștri din toate țările, la foști laureați sau unii profesori universitari - a fost 31 ianuarie.

Invazia rusă din Ucraina a început după data respectivă, la 24 februarie, însă este posibil ca acest conflict să fi influențat lista de candidați, deoarece cei cinci membri ai Comitetului Nobel au de asemenea posibilitatea de a face propriile propuneri la prima lor reuniune, care a avut loc luni.

Deși Institutul Nobel păstrează secretă identitatea candidaților, cei care fac propunerile pot să dezvăluie numele favoriților lor.

În acest an, printre propunerile vehiculate se numără apărătorii drepturilor omului din Myanmar, opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, Papa Francisc sau activiști ai cauzei climatice și ecologice precum tânăra Greta Thunberg sau venerabilul David Attenborough.

Un deputat al dreptei populiste norvegiene a anunțat de asemenea sâmbătă, fără îndoială prea târziu pentru acest an, că vrea să îl propună pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Premiul Nobel pentru Pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
1
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău