Aproape 20 de mii de contribuabili au direcționat 2% din impozitul pe venit

  • 04 Iunie 2017 10:47
Aproape 20 de mii de contribuabili au direcționat 2% din impozitul pe venit

Aproape 20 de mii de contribuabili persoane fizice, din cei peste 188 de mii care au depus declarații privind veniturile obținute în 2016, au direcționat 2% din impozitul pe venit indicat în declarația anuală în folosul unor asociații obștești sau religioase.

Solicitată de IPN, Sorina Macrinici, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Chișinău, apreciază rezultatul ca fiind unul foarte bun, mai ales că este primul an de aplicare a mecanismului de desemnare procentuală.

Sorina Macrinici a spus că în primul an de desemnare procentuală organizațiile beneficiare nici nu au fost foarte pregătite să desfășoare campanii de informare foarte bune. „Credeam că o să fie un număr mai mic. În Ungaria, unde mecanismul este din 1996, desemnează cam 50%. Astfel, 10% pentru primul an este foarte bine”, a menționat Sorina Macrinici.

Pentru că regulamentul legii care prevede direcționarea de către persoanele fizice a 2% din impozitul pe venit calculat spre organizații obștești sau religioase a fost adoptat târziu de Guvern, înregistrarea a fost făcută în decembrie în loc de septembrie și, în consecință, nu chiar atât de multe organizații s-au înscris – 500, a mai spus Sorina Macrinici.

Și Ilie Chirtoacă, consilier la același Centru, apreciază rezultatele ca fiind bune. „Estimările noastre optimiste se îndreptau spre 5% pentru primul an. În același timp, tot de la Serviciul Fiscal de Stat înțelegem că aproximativ nouă mii de oameni au mers la Inspectorat doar pentru a desemna 2%, chiar dacă nu intrau în categoria persoanelor care au obligația să prezinte declarația pe venit. Acest lucru iarăși îl privim drept unul pozitiv”, a spus Ilie Chirtoacă.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, suma transferată urmare a aplicării mecanismului de desemnare procentuală se cifrează la 4,23 mln lei. Lista organizațiilor și asociațiilor obștești potențial  beneficiare a fost elaborată și publicată de  Ministerul Justiției și include peste 500 de organizații, asociații obștești, fundații, instituții private.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău