Aproape 2 mii de prestații sociale sunt stabilite în baza acordurilor cu alte state

  • 17 Noiembrie 2023 13:03
Aproape 2 mii de prestații sociale sunt stabilite în baza acordurilor cu alte state

Circa două mii de moldoveni beneficiază de prestații sociale acordate în baza acordurilor internaționale de securitate socială încheiate de Republica Moldova cu alte state, transmite IPN.

Acordurile bilaterale în domeniul securității sociale funcționează pe principiul proporționalității: fiecare stat contractant achită partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul propriu. Persoanele îndreptățite pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Republica Moldova are încheiate 17 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale: cu Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia, precum și Italia și Spania – ultimele două urmând să intre în vigoare.

Persoanele îndreptățite vor depune cerere, însoțit[ de mai multe acte confirmative, la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău