Aproape 100.000 de ruși au trecut granița în Kazahstan

  • 28 Septembrie 2022 15:14
Aproape 100.000 de ruși au trecut granița în Kazahstan

Aproximativ 100.000 de ruși au trecut granița săptămâna trecută în Kazahstan, informează un oficial al guvernului kazah, scrie Rador.

Din cei 100.000 intrați, peste 64.000 de ruși au părăsit deja Kazahstanul, a mai spus miercuri Marat Kozeiev, adjunctul ministrului kazah de interne. Oficialul kazah nu a spus, însă, spre ce destinații au plecat cei peste 64.000.

"Nu s-a înregistrat în această săptămână nicio infracțiune sau contravenție în care să fie implicați cetățeni ruși. Sunt cetățeni care respectă legea și au suficienți bani pentru a putea trăi aici. În cazul în care au încălcat legea privind migrația, vor fi deportați. Dacă au comis o infracțiune, vor fi duși în fața justiției", a declarat Marat Kozeiev, potrivit agenției kazahe de știri Kazinform.

Kremlinul se confruntă cu un exod de cetățeni care fug din Rusia după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat săptămâna trecută mobilizare parțială. Strategia Moscovei de a mobiliza 300.000 de rezerviști în războiul cu Ucraina a declanșat proteste anti-mobilizare și a determinat o rezistență tot mai mare față de invazia Rusiei în Ucraina, mulți bărbați ruși cu vârsta de mobilizare preferând să părăsească țara decât să riște să fie încorporați. Pentru a intra în Kazahstan, care împarte o frontieră de 7.000 km cu Rusia, cetățenii ruși nu au nevoie de viză și pot rămâne în această țară maxim 30 de zile fără viză.

Patru din cele cinci țări membre ale Uniunii Europene care au granițe cu Rusia au interzis intrarea rușilor cu vize turistice, iar așteptarea la cozile formate la granița rusă cu fostele țări sovietice Kazahstan, Georgia și Armenia durează uneori mai mult de 24 de ore. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău