Aproape 100.000 de credincioși din întreaga Românie, se află la Iași, pentru a se închina Sfintei Parascheva

  • 14 Octombrie 2018 08:32
Aproape 100.000 de credincioși din întreaga Românie, se află la Iași, pentru a se închina Sfintei Parascheva

Aproape 100.000 de credincioși din toată România se află la Iași, pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Astăzi este marcat hramul acestei sfinte, considerată ocrotitoarea Moldovei.

Sfânta Parascheva s-a născut aproape de Constantinopol, la începutul secolului al XI-lea.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, o călugăriță care și-a încheiat viața la 27 de ani, în secolul al XI-lea, a devenit ocrotitoarea Moldovei, în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de domnul Vasile Lupu, relatează Radio România Actualități.

Din adolescență, Parascheva s-a simțit atrasă spre viața călugărească și a părăsit localitatea natală, Epivat, de lângă Constantinopol, și a intrat într-o mănăstire din Țara Sfântă. A revenit în locul natal și a mai trăit doi ani, fără să spună oamenilor cine este. A murit la 27 de ani și a fost înmormântată ca o străină.

Abia după două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un marinar aruncat de mare pe uscat, s-a descoperit trupul Paraschevei, nedescompus. Moaștele au fost purtate la Tărnovo, în Bulgaria; la Belgrad, în Serbia și la Constantinopol.

De acolo au ajuns la Iași, în secolul al XVII-lea. Ele au fost dăruite de Patriarhul ecumemic, domnului moldovean Vasile Lupu, care plătise Înaltei Porți datoriile Patriarhiei ecumenice. De atunci, Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și atrage, la Iași, sute de mii de pelerini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău