Apple susține că taxele necolectate de 13 miliarde dolari cerute de Comisia Europeană ''sfidează realitatea și bunul simț''

  • 17 Septembrie 2019 20:01
Apple susține că taxele necolectate de 13 miliarde dolari cerute de Comisia Europeană ''sfidează realitatea și bunul simț''

Decizia prin care Comisia Europeană a cerut Irlandei să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentând taxe necolectate "sfidează realitatea și bunul simț", a anunțat marți grupul american, care a contestat în justiție decizia Executivului comunitar, alături de Irlanda, transmite Reuters, prelaut de Agerpres.

De asemenea, producătorul de iPhone-uri a acuzat Comisia Europeană că și-a folosit atribuțiile de combatere a ajutoarelor de stat "pentru a modifica retroactiv legislația națională" în vigoare, încercând să schimbe sistemul de impozitare internațional, un proces care creează incertitudini legale pentru afaceri.

Argumentele Apple la Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanță a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), vin după ce Executivul comunitar a decis în 2016 că gigantul american a beneficiat de pe urma unui ajutor de stat ilegal din cauza a două reglementări fiscale din Irlanda care i-au redus în mod artificial povara fiscală mai mult de două decenii.

Cazul vine pe fondul deciziei Comisiei Europene de a evalua dacă facilitățile fiscale de care au beneficiat diverse multinaționale în UE le-au acordat acestor companii avantaje inechitabile față de concurenții lor, încălcând reglementările UE privind ajutorul de stat.

Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a condus delegația companiei la Tribunalul General de la Luxemburg, unde cinci judecători audiază argumentele ambelor părți.

Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de "head offices" din Irlanda, care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă, potrivit Comisiei Europene, grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 și unul de doar 0,005% în 2014.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău