Apicultorii din țară vor fi ajutați să-și înregistreze afacerile, datorită unui proiect implimentat cu suportul USAID

  • 29 Martie 09:05
Apicultorii din țară vor fi ajutați să-și înregistreze afacerile, datorită unui proiect implimentat cu suportul USAID

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) va ajuta pe parcursul acestui an mai mulți apicultori din țară să își înregistreze afacerile și să identifice surse de finanțare pentru afacerile apicole, inclusiv prin aplicarea la subvenții, transmite MOLDPRES.

Activitățile fac parte din proiectul “Dezvoltarea serviciilor pentru apicultori prestate de către ANARM”, implementat cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultură Performantă în Moldova, notează sursa citată.

Această inițiativă vine ca răspuns la provocările apicultorilor moldoveni în procesul de tranziție de la activitatea de hobby la afacere profitabilă. „În prezent, mulți apicultori rămân neînregistrați ca entități economice, ceea ce reprezintă o barieră în accesarea fondurilor pentru investiții (subvenții, credite, granturi etc.)”, a explicat Ion Maxim, președintele ANARM.

Pentru a veni în sprijinul apicultorilor, Asociația va oferi noi servicii de consultanță și suport pentru a-i ajuta pe apicultori să depășească aceste bariere. Astfel, apicultorii vor fi informați despre necesitatea înregistrării afacerilor, formele juridice de organizare ale activității de întreprinzător (Gospodării țărănești și Societăți cu Răspundere Limitată), procedurile de înregistrare, aspecte juridice și economice în activitatea antreprenorială.

„Apicultorii care își vor înregistra afacerea și vor participa la un program inițial de instruiri vor putea solicita  vouchere, care vor permite să beneficieze în regim preferențial de asistența oferită de specialiștii ANARM. Serviciile vor putea fi accesate la cele trei Centre de instruire și consultanță în apicultură din cadrul  Asociației, care își desfășoară activitatea în regiunea Nord - satul Hristici, raionul Soroca; regiunea Centru - s. Bardar, r. Ialoveni și regiunea Sud - municipiul Cahul, precum și la oficiul central al Asociației localizat în Chișinău”, indică sursa citată.

În cadrul aceluiași proiect, ANARM a inițiat elaborarea unei aplicații mobile, scopul căreia este de a facilita comunicarea producătorilor agricoli și a apicultorilor în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie testată, astfel încât, în prima jumătate a anului 2022, să fie lansată oficial pentru utilizare pe tot teritoriul Republici Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău