API | 4 din 23 de concurenți electorali au fost mediatizați în manieră neutră în presa online

  • 05 Iulie 2021 12:29
API | 4 din 23 de concurenți electorali au fost mediatizați în manieră neutră în presa online

În perioada 21-30 iunie, doar patru din 23 de concurenți electorali au fost mediatizați exclusiv în manieră neutră de către presa online. PAS este concurentul cel mai des defavorizat, în 142 de cazuri, numărul depășind cazurile în care concurentul e prezentat în context neutru. Respectiv, 131 de prezentări. Următorul clasat după numărul de prezentări defavorizante e BeCS, cu 95 de apariții în context negativ. AUR e al treilea, cu 43 de apariții favorizante, 18 defavorizante și 97 neutre. Așa arată ce-a de-a treia monitorizare a 10 portaluri online, realizată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

La o conferință de presă la IPN, Petru Macovei, director executiv al API, a menționat că cele 10 instituții media online au publicat împreună 883 de materiale care au abordat direct sau indirect tematica electorală. Majoritatea produselor monitorizate au fost știri – 817. Cele mai multe materiale au fost publicate de portalul Realitatea.md –132. Cele mai puține a publicat Gagauzinfo.md –10 materiale. După temele abordate, domeniul politic rămâne cel mai des exploatat. Procesul electoral este pe locul 2, de peste trei ori mai rar abordat. Și mai rar au fost publicate materiale care au vizat în context electoral relațiile externe, situația economică sau cea din domeniul luptei cu corupția și crimele.

Petru Macovei a remarcat că toți cei 23 de concurenți au fost vizați în materiale. Pe perioada monitorizării, cele 10 portaluri au avut 42 de categorii diferite de protagoniști. Cel mai des vizat a fost PAS, pe locul doi fiind Partidul Socialiștilor și pe locul 3 – AUR. „Pe locul 4 e BeCS, iar cumulând datele PSRM și BeCS, constatăm că, de fapt, pe prima poziție au fost totuși reprezentanții socialiștilor și comuniștilor, al blocului comun pe care aceste formațiuni politice l-au creat”, a subliniat expertul media.

După sursele de informare, PSRM a fost cel mai des citat – de 156 de ori. Acesta este urmat de alte surse media, 136 de ori, și reprezentanții formațiunii AUR, la care s-a făcut trimitere de 99 de ori. „AUR apare în top și ca protagoniști, și ca surse. Despre ei se scriu știri, se fac materiale și ei sunt destul de des citați de către cele 10 portaluri monitorizate”, a observat Petru Macovei. După repartizarea pe gen a surselor citate, 51% au fost bărbați, nici 10% femei și, în rest, genul sursei nu a fost specificat.

Cele 10 portaluri monitorizate sunt: Actualitati.md, Agora.md, Gagauzinfo.md, Kp.md, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md și Unimedia.info. Experții media au analizat comportamentul editorial a acestor portaluri, monitorizând întreg conținutul editorial, cu excepția publicității marcate corespunzător. „Am avut și în perioadele precedente, și acum, publicitate care nu e marcată corespunzător și noi o monitorizăm ca fiind produs editorial propriu acestor portaluri”, a precizat Petru Macovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău