Apelul unui medic din R. Moldova către colegii săi: „Nu tăceți, bateți alarma, cereți utilaj și medicamente” (ZdG)
-
24 Martie 2020 11:51
Tihon Moraru, doctor în științe medicale, specialist în Terapie Intensivă vine cu un apel către colegii săi, dar și către toți cetățenii R. Moldova, în contextul răspândirii Corovavirusului. Acesta îi îndeamnă pe medici să ceară utilaj performant și medicamente și avertizează că, în R. Moldova, punctul culminat al virusului care ucide s-ar putea produce la mijlocul lunii aprilie, începutul lunii mai, scrie Ziarul de Garda.
Textul a fost publicat inițial de portalul moldova.org. Vedeți, mai jos, apelul integral.
Apel către cetățenii și medicii Republicii Moldova
Acest lucru a trebuit făcut la începutul lunii martie curent. Regret mult că fac acest apel abia acum și îmi cer iertare pentru întârziere.
Până acum s-a facut foarte mult pentru profilaxia îmbolnăvirii cu COVID-19, dar insuficient pentru a salva bolnavii gravi. În utimele 3 săptămâni, am făcut cunoștință cu literatura disponibilă, unde colegii noștri din China, Italia și alte țări se împărtășesc cu experiența lor în tratamentul bolnavilor gravi. Noi toți nu ne dăm seama de pericolul care ne paște. Chiar și colegii noștri din țări bogate ca Italia, Spania, unde medicina este de multe multe ori mai performantă decât cea din Republica Moldova, nu fac față în tratamentul bolnavilor gravi și foarte gravi.
Tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19, care este un virus foarte agresiv nu este cunoscut de știința medicală, lipsește vaccinul, tratament antivirotic specific și profilaxie specifică. Evoluția acestor bolnavi este însoțită de șoc septic și insuficiență respiratorie severă.
Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, respectați cu strictețe cerințele OMS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției sociale. Nu fiți indiferenți! Nu o faceți pe eroii! Eu am experiență de a organiza lucrul medical în Sudanul de Sud, unde am avut posibilitate să vaccinăm, timp de câteva săptămâni, lucrătorii din cadrul companieicontra febrei galbene (boală foarte severă, cu mortalitate 100 %, „soră” cu maladia Ebola, care a secerat cu câțiva ani în urmă câteva zeci de mii de cetățeni ai Africii), contra colerei, meningitei, hepatitei A,B, difteriei și tetanosului ș.a. Auy fost persoane care s-au îmbolnăvit de malaria tropicală, contra cărei noi procuram cele mai bune medicamente antimalarice, dar nici ele nu protejau 100 % de îmbolnăvire.
Câteva săptămâni în urmă când au apărut primele cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, mi-am amintit de lipsa disciplinii a multor angajați, care încălcau regulile impuse de medicii noștri. Doar când se îmbolnăveau de forme grave de malarie întrebau de medici: „O să mor?”. Aceeașii situație este și acum, când mulți cetățeni nu respectă cele mai simple reguli de protecție:
- Plimbatul fără sens pe stradă;
- Ieșirea la iarbă verde în companii mari;
- Aducerea în Republica Moldova din Italia, Spania și alte țări a cetățenilor, mulți din ei deja infectați și care nu respectă carantina (cazul din Bălceana, Sofia ș.a).
Cea mai mare tragedie este că slujitorii bisericești nu înțeleg acest lucru – slujba de la Catedrala Mitropolitană din orașul Chișinău de pe 22.03.2020). Norocul nostru că nu au fost prezenți mii de oameni la slujba religioasă și nu au fost împărtășiți cu aceeași lingură;
Medicii din domeniul Terapiei Intensive sunt forța principală în cazuri grave, care trebuie să trateze acești gravi bolnavi. Totuși, în ultimii 20 de ani, mulți medici din acest domeniul au plecat din țară sau au decedat. .
Pentru ca medicii să facă față situației grave, este nevoie de dotare adecvată cu utilaj medical și medicamente.
Pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi gravi de COVID-19 avem nevoie:
- 30-40 și mai mult de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate;
Am teamă, că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară. Acest lucru poate fi realizat doar de conducerea țării noastre și cât mai rapid, implicând Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, ambasadele sus-numitelor țări, acreditate pe teritoriul Republicii Moldova și ambasadele Republicii Moldova din aceste țări;
Mai multe detalii pe zdg.md