Apelul comun al mai multor organizații pentru drepturile omului în contextul comemorării victimelor din aprilie 2009: Nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă

  • 07 Aprilie 2021 11:41
Apelul comun al mai multor organizații pentru drepturile omului în contextul comemorării victimelor din aprilie 2009: Nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă

Astăzi se împlinesc 12 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost deținute în condiții inumane. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața atunci, în condiții suspecte, dar statul și-a asumat doar un singur deces, amintesc mai multe organizații pentru drepturile omului într-un apel comun difuzat în contextul comemorării victimelor din aprilie 2009.

Organizațiile semnatare consideră dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată.

Procuratura a înregistrat și examinat 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.

Organizațiile semnatare sunt îngrijorate că persoanele care se aflau în posturi în 2009 și care se fac responsabile pentru acele evenimente au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții, nu au fost pedepsite sau au fost achitate de către instanțele de judecată.

Organizațiile de drept consideră că organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili, iar ca efect instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive.

Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase, atenționează organizațiile semnatare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău