Apel public privind modificarea mecanismului de constituire a CEC

  • 15 Iunie 2020 16:33
Apel public privind modificarea mecanismului de constituire a CEC

Actuala modalitate de constituire a Comisiei Electorale Centrale poate genera în societate suspiciuni privind influențarea politică a activității acesteia. Aceasta nu corespunde în totalitate standardelor internaționale în domeniu. De această părere sunt reprezentanții Asociației Promo-LEX, care au lansat un apel public prin care solicită Parlamentului examineze oportunitatea de modificare a legislației electorale privind constituirea, mandatul și componența CEC, transmite IPN.

Promo-LEX amintește că, pe parcursul ultimilor ani, a promovat ideea privind necesitatea operării de modificări la Codul Electoral pe subiectul constituirii, mandatului și componenței CEC. Astfel, la data de 11 iulie 2019, asociația a prezentat prin intermediul unui alt apel public un proiect de lege ferenda prin intermediul căruia a propus ca toți membrii CEC să activeze permanent, precum și a fost sugerată reducerea numărului de membri CEC de la nouă la șapte.

De asemenea, pentru a elimina monopolul partidelor parlamentare în procesul de desemnare a membrilor CEC, precum și pentru a garanta reprezentativitatea tuturor puterilor statului în componența CEC, s-a propus ca membrii să fie desemnați de: Președinție, Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii. Promo-LEX subliniază că, extinderea listei subiecților cu drept de desemnare a membrilor Comisiei este în concordanță cu recomandarea imperativă expusă de Comisia de la Veneția în Codul Bunelor Practici în Materie Electorală, prin care se subliniază necesitatea includerii unor judecători în componența CEC.

Pe 13 februarie 2020, Promo-LEX a publicat suplimentar o opinie privind fundamentarea economico-financiară a proiectului de lege ferenda care prevede asigurarea caracterului permanent al mandatului de membru CEC, prin care demonstrează că implementarea proiectului de lege ferenda nu va necesita suportarea din bugetul public a unor cheltuieli de personal diferite substanțial de situația actuală.

Potrivit asociației, anume acum, cu un an până la expirarea mandatului componenței actuale a CEC, este momentul oportun de a iniția și eventual finaliza o procedură legislativă la această temă. Acest fapt este îndeosebi de important în contextul Hotărârii Curții Constituționale nr. 11 din 7 mai 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău