Apel public pentru demisia membrilor CEC și a judecătorilor Curții Constituționale

  • 14 Mai 2019 14:43
Apel public pentru demisia membrilor CEC și a judecătorilor Curții Constituționale

Reprezentanții Grupului de Inițiativă pentru apărarea Articolului 2 din Constituție solicită demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale și a judecătorilor Curții Constituționale.

Apelul public, lansat la o conferință de presă la IPN, vine în contextul „apropierii perioadei desfășurării alegerilor locale generale, precum și a probabilității înalte de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate”, o spun reprezentanții Grupului de inițiativă.

Membrii Grupului menționează că, „având în vedere comportamentul abuziv al actualei componențe a Curții Constituționale, care a devenit actor politic activ, neglijând totalmente limitele impuse de Constituție, dar și având în vedere că majoritatea membrilor CEC au fost delegați de către partide care nu mai sunt reprezentate în Parlament”, se constată că cele două instituții cheie în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor nu sunt capabile să asigure scrutine libere și corecte.

„Partidele parlamentare au obligația morală și politică să depună toate eforturile posibile pentru a crea cadrul necesar unui scrutin liber și corect, indiferent dacă vor reuși sau nu constituirea unei majorități de guvernare. Orice refuz al partidelor, care se declară în opoziție față de actuala putere, să se înțeleagă în vederea creării de condiții pentru alegeri libere și corecte poate fi tratat numai ca realizare a intereselor Partidului Democrat”, a citat din Apel reprezentanta Grupului de inițiativă, fosta deputată Stella Jantuan.

Comentatorul politic Alexei Tulbure a remarcat că suntem la un interval de mai bine de două luni de la ultimele alegeri parlamentare, însă Parlamentul este nefuncțional, nu există o majoritate parlamentară și nu este un Guvern legitim. Comentatorul a menționat că rezultatele scrutinului legislativ, chiar și în condițiile care au fost, au arătat că majoritatea alegătorii își doresc schimbarea actualului regim. O parte dintre ei au votat pentru Partidul Socialiștilor și altă parte pentru partidele care constituie Blocul ACUM, două forțe politice declarate anti-oligarhice. În opinia sa, aceste două entități erau obligate să se așeze la masa de negocieri și să discute ceea ce au promis propriilor alegători: depolitizarea instituțiilor de stat, dezoligarhizarea țării, precum și crearea condițiilor minime pentru alegeri democratice, corecte și libere. Or, în mai bine de două luni, progrese nu au fost înregistrate, notează comentatorul.

Ștefan Gligor, expert în politici publice, a menționat că prin hotărârea emisă pe 26 aprilie de către Curtea Constituțională s-a realizat un contraatac împotriva celui mai important subiect politic care s-a discutat în ultima perioadă, și anume o agendă comună și un vot comun al PSRM și ACUM. „Pe 26 aprilie, când a apărut „un scenariu care putea da peste cap planurile Partidului Democrat, democrații au recurs la instrumentul de control politic al Republicii Moldova pe nume Curtea Constituțională și au emis o hotărâre care spune că sistemul mixt poate fi modificat în cei patru ani dintre alegeri, însă noul sistem nu poate fi implementat în alegeri anticipate”. „Curtea Constituțională nu mai este o autoritate. Ea demult și-a încălcat atribuțiile prevăzute de Constituție și creează norme legislative substituind Parlamentul, astfel exercitând acțiuni de complicitate în uzurparea puterii de stat în Republica Moldova”, a spus Ștefan Gligor.  

Referindu-se la actuala situație politică, analistul politic Victor Ciobanu a declarat că acum mingea este pe terenul socialiștilor și ei sunt cei care vor decide scenariul de mai departe: fie vor face o coaliție deschisă sau neformală cu PDM, fie vor sta pe poziția actuală, „debitând tot felul de enormități de ordin ideologic care nu au nicio relevanță în actualul context politic”, fie PSRM trimite situația în alegeri anticipate. În opinia sa, în cazul unui scrutin anticipat, este nevoie de ordine în ceea ține de organizarea acestui proces, inclusiv prin demisia CEC, care este posibilă cu votul PSRM și ACUM.

„Opinia noastră este că în continuare cei din Blocul ACUM și PSRM trebuie să convină asupra unui singur lucru – crearea cadrului pentru alegeri libere și corecte”, a spus expertul Asociației „Comunitatea WatchDog”, Valeriu Pașa.

În apelul public lansat se mai spune că demisia membrilor CEC și a judecătorilor constituționali, dar și desemnarea noilor componențe legitime ale celor două instituții, sunt indispensabile pentru asigurarea alegerilor libere și corecte și a supremației Constituției. Reprezentanții Grupului de inițiativă solicită partidelor politice și organizațiilor societății civile să susțină public și să semneze acest demers.

Reprezentanții instituțiilor vizate nu au comentat apelul public al Grupului de Inițiativă pentru apărarea Articolului 2. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău