APEL | Ajutorul umanitar, în valoare de 3,5 milioane de euro, oferit de România, să fie primit cu onorurile de rigoare, în PMAN

  • 06 Mai 2020 20:30
APEL | Ajutorul umanitar, în valoare de 3,5 milioane de euro, oferit de România, să fie primit cu onorurile de rigoare, în PMAN

Un grup de deputați din primul Parlament adresează un apel către autorități în vederea primirii, cu onorurile de rigoare, în Piața Marii Adunări Naționale, a ajutorului umanitar, în valoare de 3,5 milioane de euro, oferit de România pentru a sprijini R. Moldova în lupta cu COVID-19.

„APEL către Parlamentul Republicii Moldova

Domnilor deputați,

Republica Moldova a traversat mai multe perioade complicate după Declarația de Independență din 27 august 1991, dar niciodată, indiferent de regimuri și conducere, șefii de stat au avut înțelegerea funcției deținute și nu au atentat batjocoritor la valorile strămoșești ca ospitalitatea și bunul simț. Dincolo de atacurile urâte făcute la comandă timp de un sfert de veac și comentariile nesăbuite ale unor conducători moldoveni la adresa Uniunii Europene, SUA și României, nici unul din șefii de stat nu a îndrăznit să treacă linia roșie, care să aducă prejudicii grave imaginii unui popor cunoscut în lume prin ospitalitatea sa și cei 7 ani de acasă. Observăm că din decembrie 2016, tot ce înseamnă protocolul oficial, este folosit în mod discriminatoriu, nu în mod legal și în interesul statului, ci după principiul slugă-stăpân. Este inadmisibil ca un demnitar de stat, indiferent de rang, să transfere lipsa sa de educație în instituțiile de bază ca Președinția și Guvernul.

Ceea ce observăm în ultimul timp în relațiile conducerii R.Moldova cu partenerii de dezvoltare, și în primul rând cu România, e un lanț de abuzuri instituționale și de sminteală a unor demnitari, care întrec orice măsură. La urma urmei, ajutoarele vin pentru popor, nu pentru grupul restrâns de câțiva ghiftuiți. Atât Președinția, cât și Guvernul, nu sunt firme private sau cuiburi de bădărani, ci instituții reprezentative ale unui popor. Conform Constituției, R.Moldova este o republică parlamentară, iar Parlamentului îi revine misiunea să descurajeze orice forme abuzive sau mitocănești practicate iresponsabil de Igor Dodon sau Ion Chicu, chiar dacă sunt corigenți la bunul simț și cei 7 ani de acasă.

Stimați colegi,

În legătură cu faptul că anumite forțe și servicii invizibile urmăresc să deterioreze relațiile R.Moldova cu partenerii de dezvoltare, Vă solicităm, în aceste zile cruciale pentru combaterea pandemiei, să asigurați buna funcționalitate a instituțiilor de stat și să luați o decizie a Parlamentului, prin care convoiul de ajutoare umanitare, oferite de poporul român, să fie primit cu onorurile de rigoare, în Piața Marii Adunări Naționale. Considerăm că în felul acesta vom repara parțial abuzurile, lipsa de educație și îngâmfarea unor demnitari de stat, cărora le este indiferentă soarta a milioane de cetățeni și au comanda să strice relațiile frățești dintre R.Moldova și România, dintre Chișinău și Washington, dintre cetățenii moldoveni și țările Uniunii Europene. Asumați-vă răspunderea, stimați parlamentari!

Semnează un grup de deputați din Primul Parlament,

Nicolae Dabija, Alecu Reniță, Anatol Țăranu, Alexandru Arseni, Valentin Dolganiuc, Pintilie Pârvan, Mihai Pătraș, Nicolae Misail, Ion Madan, Petru Munteanu, Nicolae Moraru, Ion Neagu, Constantin Culea, Boris Carandiuc, Gheorghe Hioară, Vlad Pascaru, Erimia Ion, Dumitru Tudoroi, Ion Palii, Tudor Macrinici, Ion Negură”.

Amintim că un convoi format din 20 de camioane cu ajutor umanitar și medical a pronit astăzi din Piața Victoriei din București spre Republica Moldova. Convoiul cu mașini va ajunge astăzi la Iași, iar mâine va trece frontiera în Republica Moldova.

Lotul cuprinde medicamente, combinezoane, viziere, ochelari, necesare pentru medicii din Republica Moldova. Premierul Ludovic Orban și-a exprimat speranța ca „să nu încerce unii să exploateze politic acest ajutor, pentru că acest gest e făcut pentru frații noștri de peste Prut. E un ajutor foarte important, într-un moment greu”. Premierul Ludovic Orban a subliniat și importanța momentului istoric în care vine acest ajutor în R. Moldova.

„ Acum 30 de ani a avut loc trecerea liberă a Prutului, o manifestație cunoscută ca „Podul de Flori”, a fost simbolul legăturii puternice de fraternitate. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment istoric, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii R. Moldova, pentru sistemul de sănătate din R. Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de pe Prut într-o situație dificilă. Am decis să alocăm bani, pentru a oferi cest ajutor cu echipamente, materiale, medicamente, absolut necesare”, a spus Ludovic Orban.

 Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău