Apel către Parlament în vederea susținerii ziarelor după scumpirea hârtiei cu 25%

  • 19 Iunie 2018 10:28
Apel către Parlament în vederea susținerii ziarelor după scumpirea hârtiei cu 25%

Asociația Presei Independente solicită Parlamentului urgentarea unor măsuri în sprijinul publicațiilor periodice din R. Moldova, după ce două cele mai mari companii rusești furnizoare au decis creșterea prețului cu un sfert sau cu până la 130 de euro pentru o tonă de hârtie. Creșterea costurilor de tipărire, fără o anumită susținere, va avea drept consecință sistarea activității puținelor ziare tipărite din R. Moldova care au mai rămas, ziare cu tiraje într-o continuă scădere, avertizează reprezentanții API. 

Două companii care au calitatea de dealer oficial al companiilor producătoare de hârtie de ziar importată din Federația Rusă și utilizată cel mai des în producerea ziarelor din R. Moldova, au anunțat recent despre scumpirea prețului hârtiei de la 620-650 Euro per tonă până la 770 euro per tonă, ceea ce crește considerabil cheltuielile de editare a publicațiilor periodice, se arată în apelul Asociației Presei Independente.

Acest lucru va avea consecințe dure asupra publicațiilor periodice din R. Moldova potrivit directorului Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Asta va însemna la modul practic că acele publicații periodice care nu au susținere din partea grupurilor economice sau politice sau de interese, acele publicații care trăiesc pe banii lor și își câștigă veniturile onest din publicitate și abonamente, se vor trezi unele, chiar în prag de faliment pentru că prețul la hârtie reprezintă cea mai importantă cotă parte din bugetul fiecărei publicații.”

Lucia Bacalu  este directoarea ziarului ”Expresul de Ungheni”, publicație a cărui tiraj a scăzut în ultimii cinci ani cu aproape 20 la sută, de la 3.500 de ziare la aporximativ 2000. Creșterea costurilor de producție va face foarte dificilă adunarea resurselor necesare pentru supraviețuirea acestei publicații care în prezent activează datorită publicității, potrivit Luciei Bacalu.

„E o situație foarte îngrijorătoare. Dacă am anunțat la început de an un preț la abonare, iată că acum acești bani nu ne ajung nici măcar pentru jumătate pentru prețul de tipar. Un exemplu ar fi ziarul nostru. La ora actuală, după toate aceste majorări preșul pentru tiparul unui singur exemplar este de un leu 96 bani în condițiile în care ziarul se vinde cu doi lei.”

În sprijinul publicațiilor periodice afectate de creșterea costurilor la hârtie, API solicită Parlamentului și Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media să urgenteze examinarea și adoptarea unor măsuri legislative de subvenționare și facilitare a dezvoltării economice a presei de importanță socială din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău