Apel către municipalitate să intervină de urgență în cazul locatarilor din bd. Decebal, 5

  • 01 Iulie 2020 15:13
Apel către municipalitate să intervină de urgență în cazul locatarilor din bd. Decebal, 5

Avocatul Gheorghe Macovei, alături de locatarii unui bloc din bulevardul Decebal, 5 din capitală, acuză ilegalități în procesul de eliberare a actelor permisive pentru construcția, în preajmă, a unui nou bloc cu nouă niveluri și cer administrației publice locale să intervină.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că blocul din bulevardul Decebal, 5 a aparținut cândva întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei”. Imobilul are o anexă cu câteva niveluri. Într-o anumită etapă, anexa a devenit proprietate privată a unei companii de construcții, care acum vrea să o demoleze pentru a edifica, în locul ei, un bloc locativ.

Avocatul spune că au fost depistate mai multe probleme ce țin de legalitatea actelor permisive. Există și o chemare în judecată pentru a anula autorizarea pentru construcție și certificatul de urbanism. Potrivit lui Gheorghe Macovei, însăși Primăria a recunoscut mai multe neconformități și inițial a refuzat eliberarea actelor. Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a spus că e nevoie de o expertiză pentru  demolare, cerând și poziția locatarilor.

În luna octombrie 2019, actele permisive au fost eliberate, acestea fiind semnate de primarul interimar de atunci, fără să aibă semnătura responsabililor din Direcția arhitectură. Ulterior, în setul de acte a fost inclusă o opinie separată a reprezentanților Direcției arhitectură, în care se preciza că refuză să semneze pentru demolare  întrucât nu există acordul locatarilor, acordul asociației în condominiu și alte aspecte ce țin de utilizarea spațiilor comune, a precizat avocatul.

Locatarii sunt îngrijorați de urmările demolării anexei, care ar putea să le afecteze locuințele. Anexa este legată de bloc prin fundament și pereți. Lucrările de demolare pot afecta integritatea întregului bloc și nu este clar cine va purta responsabilitate pentru aceste riscuri și eventuale consecințe.

Gheorghe Macovei precizează că există o adresare în instanță pentru a stopa valabilitatea actelor până la clarificarea legalității lor.

Avocatul afirmă că autoritățile trebuie să intervină de urgență, compania de construcția poate executa lucrări care generează pericole pentru securitatea blocului de lângă anexă. „Or, de la pericolul elementar de surpare parțială, până la destabilizarea blocului în întregime și intrarea lui în situație de avariere, nu este mult”, a mai spus Gheorghe Macovei.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău