Apel către guvernare și Procuratură: Nu admiteți batjocura față de țărani!

  • 17 Iulie 2020 13:54
Apel către guvernare și Procuratură: Nu admiteți batjocura față de țărani!

Reprezentanții a circa 400 de gospodării țărănești din raionul Strășeni fac apel către conducerea țării și către procurorul general să intervină în situația în care s-au pomenit ei și un vinificator căruia îi vând strugurii, din cauza unei companii din sudul țării. Potrivit lor, țăranii muncesc în sudoarea frunții în vie, astfel câștigându-și bucățica de pâine, iar acum nu-și pot primi banii din cauza unei datorii pe care, în pofida unei decizii de judecată irevocabile, vinificatorul nu o poate obține, iar, la rândul lui, nu poate să-i plătească pentru strugurii livrați.

Grigorii Manolache din comuna Bobeica, raionul Strășeni, și alți săteni cresc struguri pentru compania din Bucovăț. Într-o conferință de presă la IPN, bărbatul a spus că oamenii și-au pierdut speranța, s-au pomenit furați ziua în amiaza mare. Bărbatul a făcut apel către procurorul general să ia măsuri față de compania care este datoare vinificatorului, ca acesta, la rândul lui, să poată plăti țăranilor.
„Domnule Dodon, uite ce se petrece în țara noastră. Țărișoara noastra așa de mică și frumoasă, dar e plină de tâlhari, de hoți, care bagă mâna în buzunarul țăranului. Omul neputincios, oameni bătrâni, la pensie, se duc cu sapa în spate pe soare, pe arșiță și lucrează via. Și ei se bucură de bucățica cea de pâine pe care au ajuns să o câștige prin greu. Dar îi deposedează de toate bunurilor pe omul care muncește. Copiii noștri trebuie îmbrăcați, hrăniți, dar cu ce? Uitați-vă la ce am ajuns. Luați măsuri, vă rog”, a menționat Grigorii Manolache.

Eugenia Oprea din satul Gălești a spus că vinificatorul din Bucovăț întotdeauna le-a plătit la vreme pentru strugurii livrați, însă în 2018 situația s-a schimbat. Și acest fapt i-a descurajat pe unii, care nu mai îngrijesc via, alții chiar au tăiat-o. Femeia spune că, știind că în instanță de judecată este câștig de cauză definitiv, nu înțelege cum poate ca acea companie să nu achite datoriile pe care le are. „Nu am cuvinte pentru așa oameni, care au băgat mâna în buzunarul țăranilor, care noi de mici suntem cu foarfecele în mână. Ne-au tăiat mâinile. Dacă nu ne dau banii, cu ce să lucrăm noi pământurile celea?”, se întreabă femeia.



Femeia a făcut apel către conducerea Președinției, Guvernului, Parlamentului – să se întoarcă cu fața la țărani și să nu mai admită batjocură față de ei. S-a adresat și Procuraturii.

Victor Maftei din Lozova spune că a găsit datele de contact ale companiei din sudul țării și periodic le-a telefonat. Însă degeaba, pentru că responsabila de acolo l-a readreasat la administratorul companiei din Bucovăț. Bărbatul spune că țăranii vor ieși la protest, chiar și cu blocarea traseelor naționale. Potrivit lui, cineva se odihnește pe litorale, iar țăranii stau și prășesc pe soare, pe temperaturi de 36 de grade.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău