Apel către candidații proeuropeni la funcția de primar general al municipiului Chișinău

  • 25 Septembrie 2019 14:12
Apel către candidații proeuropeni la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Mișcarea Civică Europeană, reprezentată de către deputați în primul Parlament, istorici, profesori, invită candidații proeuropeni la funcția de primar general al municipiului Chișinău să participe la o dezbatere responsabilă, pentru identificarea unei formule ca forțele proeuropene să iasă victorioase în alegerile locale din 20 octombrie.

Masa rotundă va avea loc luni, 30 septembrie, la ora 12.00, în incinta Bibliotecii Publice „Onisifor Ghibu”.

Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament, a citat din Apel, menționând că identificarea unui candidat comun, proeuropean, pentru alegerile locale nu va permite preluarea puterii în Chișinău de către forțele revanșarde prorusești, ostile Republicii Moldova. „Chișinăul trebuie să-și mențină statutul de oraș național și european. Refuzul candidaților de a participa la acțiune va fi calificat drept sfidare a interesului național”, se spune în Apel.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, deputat în primul Parlament, alegerile locale sunt un examen extrem de complicat, deoarece ele pavează drumul spre alegerile parlamentare. În opinia sa, așa cum se vor manifesta forțele proeuropene, așa rezultate vom avea la viitoarele alegerile parlamentare. „Dacă vom fi capabili să dăm dovadă de maturitate civică, politică și responsabilitate, atunci cauza națională în Republica Moldova încă nu este pierdută”, a spus Anatol Țăranu.

În opinia lui Alecu Reniță, deputat în primul Parlament, dacă la alegerile locale Chișinăul va fi acaparat de reprezentanții națiunii civice moldovenești, riscăm să ne reîntoarcem la statutul de „colonie rusească”, pe care am avut-o până la votarea Declarației de Independență. „Lupta care se va da la Chișinău va fi cu adevărat geopolitică. Aici va trebui să dăm un răspuns clar, care este viitorul Republicii Moldova”, a spus Alecu Reniță.

Potrivit istoricului Ion Negrei, convocarea unei mese rotunde, cu o discuție sinceră și responsabilă, ar fi o modalitate de identificare a unei chei de succes pentru alegerile locale. „Ceea ce se va întâmpla la Chișinău în aceste alegeri va da o imagine generală Republicii Moldova. Este foarte important ca în Chișinău să fie păstrat vectorul european”, a spus Ion Negrei.

La discuții au fost chemați 12 concurenți electorali proeuropeni din cei 20 rămași în competiția electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Este vorba de Teodor Cîrnaț, Victor Chironda, Dorin Chirtoacă, Ruslan Codreanu, Alexandru Fetescu, Vitalie Marinuța, Valeriu Munteanu, Lilia Ranogaeț, Octavian Țîcu, Dumitru Țîra, Vladimir Țurcanu și Boris Volosatîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău