APCEMN: Creșterea ponderii resurselor regenerabile va reduce dependența Moldovei de importul de energie și va consolida securitatea energetică

  • 07 Aprilie 2023 14:13
APCEMN: Creșterea ponderii resurselor regenerabile va reduce dependența Moldovei de importul de energie și va consolida securitatea energetică

Republica Moldova nu dispune de resurse energetice proprii. Cu toate acestea, țara poate reduce dependența de importuri și consolida securitatea energetică prin valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și creșterea ponderii acesteia în structura consumului. Această concluzie se conține în Raportul „Rolul parlamentelor în consolidarea securității energetice în statele membre OCEMN”, prezentat în cadrul reuniunii Comisiei economice, comerciale și pentru afaceri financiare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). La reuniune a participat membrul Delegației naționale la APCEMN, Victor Spînu, transmite Serviciul de presă al legislativului.

În raport mai sunt remarcate modificările în legislație, adoptate în ultima perioadă de țara noastră, în vederea diversificării aprovizionării cu gaze și cu energie electrică, consolidării securității energetice și creșterii gradului de transparență a pieței de energie.

Astfel, la 29 iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la Legea gazelor naturale pentru a aborda volatilitatea prețurilor de pe piața gazelor naturale și pentru a crește gradul de pregătire a acesteia în cazul unei posibile întreruperi în aprovizionarea cu gaze naturale. În anul 2022 au fost operate modificări în Legea energiei electrice, în vederea introducerii unui mecanism de diversificare și asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a securității aprovizionării cu energie electrică.

Totodată, documentul face referire la Strategia Energetică 2030 a Republicii Moldova care oferă repere concrete pentru dezvoltarea sectorului energetic din țară, urmărind asigurarea bazei necesare creșterii economice și bunăstării sociale, precum și la Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” care subliniază importanța energiei din surse regenerabile. De asemenea, sunt apreciate măsurile de atenuare a efectelor crizei energetice asupra economiei și populației.

Raportul conține evaluări și recomandări pentru toate țările membre ale APCEMN, iar concluzia comună este că prioritatea cheie pentru securitatea energetică în regiune rezidă în consolidarea acțiunilor conjugate, în special a sprijinului parlamentar reciproc. „APCEMN este pregătită să promoveze în continuare coordonarea între parlamentele statelor membre în combaterea efectelor negative ale crizei energetice”, se spune în document.

Reuniunea Comisiei economice, comerciale și pentru afaceri financiare a APCEMN s-a desfășurat în format online. În cadrul ședinței a fost discutată agenda pentru următoarea reuniune, precum și ales președintele comisiei, care a devenit reprezentatul Ucrainei, Oleksandr Marikovskyi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău