Apărători ai drepturilor omului, îngrijorați de creșterea numărului de persoane acuzate de blasfemie în Pakistan

  • 07 Septembrie 2020 16:23
Apărători ai drepturilor omului, îngrijorați de creșterea numărului de persoane acuzate de blasfemie în Pakistan

Cel puțin 40 de persoane au fost arestate în ultima lună de poliția pakistaneză sub acuzația de blasfemie, o creștere pe care activiști în domeniul drepturilor omului o consideră extrem de îngrijorătoare, informează luni dpa, citată de Agerpres.

Majoritatea acuzațiilor au fost formulate împotriva unor musulmani șiiți și au legătură cu discursuri rostite în cadrul unor procesiuni religioase, a precizat Comisia pentru Drepturile Omului din Pakistan (HRCP).

"Este o creștere fără precedent și suntem îngrijorați că aceasta ar putea face să izbucnească violențe sectare", a spus purtătorul de cuvânt al HRCP Mehdi Hasan.

Potrivit activiștilor în domeniul drepturilor omului, legile au fost folosite cu rigiditate demagogică împotriva altor religii și unor comunități musulmane minoritare precum Shia (islamul șiit) și Ahmadiya, într-o țară majoritar sunită.

Legile pakistaneze privind blasfemia, care au fost introduse de fostul conducător militar Ziaul Haq în 1980, prevăd moartea drept pedeapsă maximă pentru insultarea religiei profetului Mahomed.

Departamentul de Stat al SUA i-a cerut Pakistanului să revizuiască aceste legi

Problema a atras o atenție sporită după ce Departamentul de Stat al SUA i-a cerut Pakistanului să revizuiască aceste legi în urma uciderii unui bărbat americano-pakistanez în cadrul unui proces privind blasfemia, în iulie.

În jur de 75 de oameni acuzați de blasfemie au fost uciși din 1980 până în prezent de indivizi sau de grupuri furioase, încă înainte ca tribunalele să formuleze un verdict în cazul lor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al HRCP, statul pakistanez a abdicat de la responsabilitățile sale în ceea ce privește drepturile internaționale, abandonându-i pe cei acuzați de blasfemie la cheremul mulțimilor furioase.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău