Apa pe care o bem este responsabilă de până la 20% din cazurile de hepatită A

  • 08 Iulie 2023 12:15
Apa pe care o bem este responsabilă de până la 20% din cazurile de hepatită A

Apa folosită în scopuri potabile pe teritoriul țării este un factor care determina până la 15-20% din cazurile de boli diareice acute și hepatită virală A, preponderent în zonele rurale, iar în cazul fluorozei dentare – 100%. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, care a elaborat un Regulament sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile, transmite IPN.

În Republica Moldova anual se înregistrează 16-20 de mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani. Urmare a contaminării apei potabile cu nitrați, în perioada anilor 2017-2021 s-au raportat la nivel național 34 de cazuri de intoxicații acute cu nitrați, dintre care 3 cazuri soldate cu deces în rândul copiilor.

Conform ultimelor date disponibile, din 2021, ponderea neconformității apei din apeductele urbane alimentate din sursele de suprafață constituie 8,6%, iar la parametrii microbiologici 6,3%. Totodată, 90 % dintre sonde arteziene investigate sunt neconforme cerințelor legislative. Potrivit Ministerului Sănătății, acest fapt impune revizuirea procesului de supraveghere și monitorizare a calității apei potabile pentru atingerea unui nivel înalt de protecție a sănătății populației.

„Finalitatea urmărită prin elaborarea prezentului proiect de act normativ rezidă în asigurarea unor prevederi suficiente pentru reglementarea în întregime a modului de supraveghere și monitorizare a apei potabile pentru asigurarea populației cu apă potabilă sigură, prin stabilirea unui sistem de monitorizare în dependență de riscurile identificate”, se arată în proiectul regulamentului prezentat pentru consultări publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău