A.O. „Clinica Juridică” a Facultății de Drept a USM a organizat Școala de toamnă pentru studenți

  • 14 Octombrie 2022 11:55
 A.O. „Clinica Juridică” a Facultății de Drept a USM a organizat Școala de toamnă pentru studenți

În perioada 08-09 octombrie, A.O. „Clinica Juridică” a Facultății de Drept a USM a organizat Școala de toamnă în cadrul Proiectului susținut de Norwegian Refugee Council (NRC) Provision of free legal assistance to the population affected by Ukrainian crisis in the Republic of Moldova.

Evenimentul a avut loc la pensiunea turistică Odiseu din or.Vadul lui Vodă mun. Chișinău și a marcat suita de activități în domeniul instruirii studenților pentru informarea, consultarea și oferirea asistenței juridice persoanelor refugiate din Ucraina.
 
În scopul promovării instruirii clinice juridice în instituțiile superioare de învățământ cu profil juridic și împărtășirii bunelor practici în domeniu, au participat studenți de la facultățile de Drept și Științe Sociale de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, de Drept și Administrație Publică de la Universitatea „B.P.Hașdeu” din Cahul și studenții Facultății de Drept ai Universității de Stat din Comrat.
Agenda a cuprins toate aspectele relevante facilitării asistenței juridice gratuite primare prin intermediul clinicilor juridice populației afectate de criza ucraineană, context în care participanții au fost familiarizați cu activitatea și experiența de peste 20 ani a Asociației Obștești „Clinica Juridică” în domeniul instruirii studenților și implicării lor în acordarea asistenței juridice. Subiecte aparte de instruire au constituit:
 
Sistemul și conținutul principiilor umanitare; experiența organizațiilor naționale și internaționale umanitare în domeniul protecției refugiaților; standardele minime de protecție a datelor cu caracter personal și consimțământul subiectului de date cu caracter personal; stabilirea contactului psihologic în raport cu persoanele afectate de criză; acordarea protecției temporare persoanelor străine pe teritoriul Republicii Moldova; informarea, consultarea, forma și conținutul asistenței juridice primare acordată persoanelor afectate de criza ucraineană.
Cunoștințele teoretice au fost consolidate în cadrul activităților individuale, de grup și a jocului de rol, fiind demonstrate competențe în vederea identificării problemei juridice a clientului, formulării poziției în cauză și consultării juridice.
 
Rolul de experți l-au avut Tatiana VIZDOAGĂ, director A.O. „Clinica Juridică”, dr. în dr., conf. univ.; Mariana GRAMA, tutore A.O. „Clinica Juridică, dr. în dr., lector univ.; Ludmila CARA-PALII, avocat, Centrul de Drept al Avocaților; Eduard RĂDUCAN, ex-director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; Viorica TIMOTIN, psiholog, ofițer Serviciul Protecție și Pază de Stat; Gheorghe RENIȚĂ, dr., lect. univ., tutore A.O. „Clinica Juridică”; Vladislav CLIMA, avocat, lect. univ.; Aliona CARA, dr., conf. Univ., tutore A.O. „Clinica Juridică”.
 
În cadrul evenimentului a fost prezentat Ghidul clinicistului privind acordarea asistenței juridice populației afectată de criza ucraineană, elaborat de tutorii Clinicii în scopul sistematizării problemelor juridice cu care se confruntă persoanele strămutate din Ucraina în Republica Moldova și oferirea reperelor (prin prisma cadrului normativ de referință) de soluționare uniformă.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău