Anunțul lui Putin, o amenințare fără precedent (Ziarul Național)

  • 05 August 2014 09:44
Anunțul lui Putin, o amenințare fără precedent (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 5 AUGUST

Ziarul National scrie despre anunțul lui Putin care provoacă NELINIȘTE în Republica Moldova și care potrivit publicației este o AMENINȚARE fără precedent. Potrivit diplomației ruse, Chișinăul ar fi reluat recent o „campanie de propagandă” care ar avea rolul evacuării contingentului rus din Transnistria și al modificării statutului actualei misiuni internaționale de pace. „Orice acțiuni vizând destabilizarea situației în regiune, încercările de evacuare a contingentului de pace rus din Transnistria vor fi considerate de Rusia drept acțiuni neprietenoase care au rolul subminării bazelor operațiunii de menținere a păcii…”, precizează Ministerul rus de Externe. Regimul separatist de la Tiraspol a denunțat în mai multe rânduri presupuse acțiuni ale Chișinăului de a impune o blocadă economică asupra Transnistriei, pe fondul conflictului din Ucraina, amintește ziarul.  

Reprezentanții asociațiilor de fermieri susțin că în spatele mai multor acțiuni din ultimul timp ale fermierilor în vederea soluționării crizei embargourilor ar sta, de fapt, cei care au contribuit și s-au bucurat de introducerea acestor interdicții, iar acum profită de pe urma acestei situații. Potrivit Ziarului National, o declarație semnată de reprezentanții asociațiilor de agricultori avertizează asupra faptului că ultimele acțiuni ale fermierilor sunt coordonate de partidele politice, „care au contribuit la introducerea embargoului rusesc”. Astfel, semnatarii declarației atenționează fermierii să nu se lase manipulați de acest formațiuni politice.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, explică într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului Național ce a dat peste cap prognozele sale cu privire la evoluția cursului valutar, cine face legea pe piața bancară din Republica Moldova și ce pericole ne așteptată, în 2014, în sectorul financiar-bancar. Dorin Drăguțanu susține că prognozele BNM indică faptul că ritmul de creștere a prețurilor în următoarele patru trimestre se va micșora.  Mircea V. Ciobanu remarcă în Jurnal de Chișinau că prin războiul declanșat împotriva statelor din aceeași comunitate, iar acum, prin introducerea taxelor vamale la mărfurile moldovenești, Rusia, în realitate, denunță acordul de constituire a Comunității Statelor  Independente. Rusia, de facto, rupe relațiile din interiorul CSI și își declară independența față de noi, constata autorul. Sociologii au și remarcat o schimbare de opinie a cetățenilor moldoveni față de relația cu Rusia și față de integrarea în UE. Avantajele ultimei sunt evidente. Decizia lui Dmitri Medvedev ne-a convins și mai mult că trebuie să ne integrăm în Uniunea Europeană,...scrie publicistul de la Jurnal. Jurnal de Chișinău mai relevă că în timp ce ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farid Muhametșin, afirmă că „optimizarea procesului educațional din R.Moldova este direcționată spre închiderea  școlilor rusești”, iar „absolvenții liceelor rusești nu sunt primiți la studii la facultățile cu predare în limba română”, secretarii comisiilor de admitere din cadrul instituțiilor de  învățământ superior afirmă că dosarele sunt primite de la toți candidații la admitere, indiferent de etnie și limba în care au absolvit liceul. Actualmente, în Republica Moldova activează 263 de instituții de învățământ preuniversitar cu predare în limba rusă. Prevederile Codului Educației nu schimbă situația actuală a școlilor cu predare în limba rusă,  informează Ministerul Educației.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău