Anunțul Gazprom privind eventuala sistare a livării gazului – în dezbateri

  • 24 Noiembrie 2021 08:14
Anunțul Gazprom privind eventuala sistare a livării gazului – în dezbateri

O comunicare dezastruoasă din partea reprezentanților Guvernului cu societatea. Astfel califică liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, reizbucnirea crizei energetice, după ce Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului. Gligor se arată indignat de faptul că Executivul a ignorat prevederea din contract, potrivit căreia Chișinăul se angajează să-și achite datoriile pentru luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării dau asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, notează IPN.

Liderul Partidului Schimbării spune că o prevedere stipulată expres în contractul de achiziție cu Gazprom nu ar trebui să ia guvernarea prin surprindere. Ștefan Gligor se arată nemulțumit de faptul că aspecte care vizează securitatea energetică a Republicii Moldova sunt lăsate pe ultima sută de metri, în condițiile în care alocarea banilor ar fi trebuit să se facă încă în perioada stării de urgență de către Comisia pentru Situații Excepționale.

„Termenul din contract, care este în continuare secretizat, spune că pe data de 20 a fiecărei luni trebuie făcută plata. Prin punctul 8 al protocolului, semnat de către vicepremierul Andrei Spînu, Republica Moldova și-a asumat responsabilitatea de a lua o decizie privind alocarea unor resurse financiare pentru achitarea diferenței dintre prețul de achiziție și tarif pentru lunile octombrie și noiembrie. A fost o obligație semnată expres de reprezentantul Guvernului. Deci, nu trebuia să fie o surpriză pentru noi, faptul că s-a așteptat până în ultima secundă, este regretabil. Vorbim despre o comunicare dezastruoasă a unor exponenți ai Guvernului cu societatea”, a spus Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

De cealaltă parte, guvernarea dă asigurări că cetățenii Republicii Moldova nu vor rămâne fără gaze naturale și pasează responsabilitatea către Moldovagaz, care nu ar fi anunțat la timp despre prezența datoriilor.

„Avem negocieri cu un partener inegal. Sunt negocieri complicate și este un proces greu de gestionat, dar se depun toate eforturile pentru a evita un colaps total. Oamenii nu vor ajunge să rămână fără gaze, fără încălzire sau electricitate, oamenii vor fi protejați. Nu vreau să calific acest anunț ca o amenințare, pentru că negocierile sunt complicate și nu vreau să alimentez interpretări. Trebuie să ieșim din iarnă, să ne învățăm lecția neînvățată de 30 de ani, să ne asigurăm o independență energetică veritabilă, să asigurăm interconectarea la rețeaua europeană de gaze și electricitate și să mergem înainte. Moldovagaz n-a aflat ieri că nu este capabilă să-și onoreze această datorie în termen”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Moldovagaz a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste 74 de milioane de dolari SUA. Datoria s-a acumulat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 dolari pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar, Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău