Anunțul CIO în legătură cu participarea sportivilor din Rusia și Belarus la JO 2024 de la Paris

  • 22 Iunie 2023 11:46
Anunțul CIO în legătură cu participarea sportivilor din Rusia și Belarus la JO 2024 de la Paris

​Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că are suficient timp pentru a decide dacă sportivii din Rusia și Belarus pot participa la Jocurile Olimpice din Paris de anul viitor, transmite Reuters.

După invadarea Ucrainei, CIO a recomandat, în februarie 2022, excluderea Rusiei și a aliatului său Belarus din competițiile internaționale, dar la începutul acestui an a permis revenirea sportivilor acestor țări cu statutul de neutri, fără însemnele naționale și imn, scrie Hotnews.

Mai multe federații internaționale sportive i-au reprimit pe sportivii ruși și belaruși, cu condiția să nu susțină războiul și să nu fie angajați de organismele lor naționale militare sau de securitate.

CIO însă nu a luat încă decizie privind participarea celor două țări la JO 2024.

„Vreți un interval de timp și noi am spus că vom lua o decizie la momentul potrivit”, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO.

„Acesta este lucrul corect de a vedea cum se dezvoltă aceste lucruri. Cred că o decizie trebuie să fie flexibilă, pentru că situația este în mișcare. Vom lua o decizie privind Parisul când va fi timpul potrivit și a rămas suficient timp pentru luarea acestei decizii”, a mai spus Adams.

JO de la Paris se vor desfășura între 26 iulie - 11 august 2024, iar calificările olimpice au început deja în mai multe sporturi, transmite Agerpres.

Sportivii din Rusia și Belarus pot participa la competițiile din Asia pentru a obține calificarea olimpică, în contexul în care nu au accces la majoritatea calificărilor din Europa.

Unele federații internaționale, inclusiv World Athletics, s-au opus revenirii rușilor și belarușilor, sfidând recomandarea CIO.

„Fiecare federație va avea o poziție diferită. Federațiile sunt independente și pot lua propriile decizii. Sperăm că vor urma îndrumările noastre. Multe au început să facă asta”, a adăugat Adams, la finele unei reuniuni de două zile a Comitetului Executiv al CIO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău